Σε φάση επανεκκίνησης και νέων δεδομένων το ΧΑ

Σε φάση επανεκκίνησης και νέων δεδομένων το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κερδίζοντας σχεδόν το 40% όσων έχασε στο έντονα διορθωτικό διήμερο Δευτέρας και Τρίτης, το ελληνικό χρηματιστήριο υπερκέρασε χθες την κρίσιμη ζώνη των 850 – 860 μονάδων, τακτοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τα τεχνικά χάσματα σε δείκτες και μετοχές, ύστερα από την αιχμηρή πτώση που προηγήθηκε.

Από την Τρίτη το απόγευμα είχαμε αναφερθεί στο Liberal πως η πτώση – διόρθωση, όσο αιχμηρή και αν ήταν, οφείλονταν αποκλειστικά στην ανάγκη της αγοράς να αποσυμπιεστεί από τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, που ειδικά μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ήταν ιλιγγιώδη.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής άλλωστε, «πάντα οι διορθώσεις σε bull market αγορά έχουν βίαια χαρακτηριστικά»..

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς τόνισε χθες πως «η βιαιότητα της κίνησης δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες τουλάχιστον όσο το διεθνές κλίμα παραμένει σταθεροποιητικό». Τόνιζε πως «δε διαφοροποιούμε την στρατηγική μας και αναζητούμε σημεία εισόδου, πάντα κατά περίπτωση, ενώ εξετάζουμε την περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας».

Ο ίδιος αναλυτής σημείωνε πως η πτωτική εκτόνωση της αγοράς ίσως δοκιμάσει την περιοχή των 830 μονάδων, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη έθετε τη ζώνη στήριξης στην περιοχή των 720 – 700 μονάδων. Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης χθες «χτύπησε» στο χαμηλό των 838,32 μονάδων και αντέδρασε εντυπωσιακά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, τόσο χθες, όσο και την Τρίτη είχε χαμηλό ημέρας τις 734 μονάδες, ενώ χθες κατόπιν αντέδρασε και έκλεισε στις 769,79 μονάδες (+4,55%).

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολιάζοντας την αιχμηρή πτώση των δύο πρώτων μετεκλογικών συνεδριάσεων τόνιζε πως «δεν συμβαίνει τίποτα τραγικό ή μη αναμενόμενο. Η αγορά είχε υπερφορτώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε Δευτέρα και Τρίτη λειτούργησε το δόγμα.. πώληση στην είδηση».

Ο ίδιος τονίζει με μεγάλη έμφαση μάλιστα πως «η αγορά, όπως ξέρετε δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί και ασχέτως αν αιφνιδιάστηκαν κάποιοι, η κίνηση των μετοχών ήταν απολύτως συμβατή με τους... κανόνες του παιχνιδιού. Στη δουλειά μας, αυτή η πτώση – διόρθωση λέγεται “καζανάκι”», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Όπως και να ''χει, το αλάνθαστο κριτήριο του φίλτρου των τριών ημερών, επιβεβαιώθηκε και χθες, καθώς η γενικευμένη και πειστική αντίδραση της αγοράς, τακτοποίησε τεχνικά ζητήματα, αφού πρώτα αρκετοί είχαν βρει την ευκαιρία να τοποθετηθούν χαμηλότερα.

Το μόνο στοιχείο που δεν ήταν υποστηρικτικό ώστε να εξαχθούν ποιοτικότερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα για χθες, ήταν ότι υπήρξε σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών. Δηλαδή η αντίδραση ήρθε με πολύ μικρότερο τζίρο έναντι της πτώσης που προηγήθηκε, ειδικά την Τρίτη. Χθες λοιπόν η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 69,35 εκατ. ευρώ, έναντι 103,97 εκατ. ευρώ στο -4,28% της Τρίτης και 92,49 εκατ. στο -1,84% της Δευτέρας.

Η χθεσινή αντίδραση λοιπόν πρωτίστως ήρθε λόγω παύσης των πωλητών, αλλά και αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι long κυριάρχησαν, «επιβάλλοντας» την τάση και το... γύρισμα.

Σε μεταβατικό στάδιο η αγορά

Πλέον, εύλογα η αγορά εύλογα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, εν μέσω... συμπυκνωμένων εξελίξεων αλλά και υπερφόρτωσης αποδόσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Ύστερα λοιπόν από το πρώτο εξάμηνο που με κέρδη άνω του 41% ήταν το καλύτερο της τελευταίας 20ετίας αλλά και τα ιλιγγιώδη κέρδη έως 85% που είχε η αγορά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών «σφράγισε» την πετυχημένη προεξόφληση των long, δικαιώνοντάς τους απόλυτα.

Μετά τα όσα έχουν λάβει χώρα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μετά το ράλι του πρώτου εξαμήνου που αναβάθμισε σημαντικά αποτιμήσεις, προοπτικές αλλά και προσδοκίες, η αγορά θα αναζητήσει τις νέες ισορροπίες και τους νέους καταλύτες.

Το διήμερο της διόρθωσης λειτούργησε ως... καθαρτήριο για την αγορά, φέρνοντας τη ξανά σε φάση και ανάγκη επανεκκίνησης, κάτω από τα νέα δεδομένα που φέρνει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, τακτοποιώντας και τα τεχνικά ζητήματα.

Πλέον, στο «ζύγι» των επενδυτών θα μπουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής, όπως η αυξημένη κινητικότητα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό. Τόσο η σπουδή για το «τρέξιμο» του Ελληνικού, όσο, κυρίως, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου με την τοποθέτηση επιτυχημένων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα έχει κάνει εξαιρετική αίσθηση σε όλη την αγορά.