Σε επαφές με αμερικανούς για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε επαφές με αμερικανούς για ναυπήγηση πολεμικών σκαφών τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε επαφές με αμερικανικές εταιρείες για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Onex.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, στελέχη αμερικανικής εταιρείας, πρόκειται να επισκεφτεί τα ναυπηγεία, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να καταγράψει τυχόν επιπλέον επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου τα ναυπηγεία να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ναυπήγηση τέτοιων σκαφών.

Τα νέα συμβόλαια, εφόσον τελικά ευοδωθούν και τελικά ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πολεμικά πλοία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μεταφράζονται σε έναν επιπλέον αριθμό 1.000 θέσεων εργασίας. Αυτοί θα έρθουν να προστεθούν στους 1.500-2.000 θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου 18 έως 24 μηνών από την έναρξη λειτουργίας των ναυπηγείων, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. 

Χθες πάντως ολοκληρώθηκε η απόκτηση από την εταιρεία Feytea Holding (συμφερόντων του ομίλου Onex) του 53% της Νεώριον Συμμετοχών που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μετά από αυτό η εταιρεία που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αναμένεται να οδηγηθεί στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να εξυγιανθεί και να απαλλαγεί από τα υπέρογκα χρέη.

Το μοντέλο αυτό εξυγίανσης είχε ακολουθήσει η Onex και στα ναυπηγεία Σύρου (Νεώριο). Πηγές προσκείμενες στον όμιλο Onex αναφέρουν ότι η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε οικονομικό και τεχνικό έλεγχο (due diligence) με στόχο τη σύνταξη όλων των φακέλων και διαδικασιών για υπαγωγή της NABIE στο άρθρο 106 με την συναίνεση των βασικών πιστωτών, δηλαδή των πιστωτριών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου. 

Χθες πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας Νεώριον ΑΕ Συμμετοχών με ποσοστό απαρτίας 44% επί του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και όρισε νέο Δ.Σ. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Νεώριο Συμμετοχών απαρτίζουν οι Νικόλαος Ταβουλάρης, Ιωάννης Στεφάνου, Γεώργιος Στεφάνου, Στυλιανός Γιαμαλάκης και Νικόλαος Δεσύπρης. Επίσης αποφασίστηκε ομοφώνως η εξυγίανση της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΒΙΕ, όπως επίσης και της Νεωρίου Συμμετοχών.