Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν - Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία

Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν - Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία

Εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Τουρκίας είναι οι επόμενες εβδομάδες. Την ώρα που ταξιδιωτικά γραφεία προειδοποιούν τους τουρίστες για τον κίνδυνο ταραχών στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των εκλογών της 24ης Ιουνίου, τα στοιχεία για την τουρκική οικονομία «στριμώχνουν» για μία ακόμη φορά τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, έναντι 10,8% τον Απρίλιο, καταγράφοντας υψηλό 6 μηνών, στον απόηχο της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Τα στοιχεία φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν, καθώς βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν τις εκλογές και η κεντρική τράπεζα της χώρας (CBRT) θα πρέπει να αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη αν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ακριβώς λόγω των εκλογών θα υπερισχύσει η επιθυμία του Ερντογάν κι έτσι η CBRT θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Η τουρκική λίρα έδωσε τεράστια ώθηση στον πληθωρισμό τον Μάιο, καθώς κατέρρευσε έως το επίπεδο των 4,92 λιρών/δολάριο, αναγκάζοντας την CBRT να συνεδριάσει εκτάκτως στις 24 Μαΐου και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης. Το τουρκικό νόμισμα έχει ανακάμψει μερικών από τότε και πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 4,60 λιρών/δολάριο, ωστόσο συνεχίζει να χάνει 18% μέσα στο έτος, οδηγώντας σε τεράστια αύξηση το κόστος των εισαγωγών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σημερινά στοιχεία θα σήμαιναν ότι η CBRT θα αυξήσει τα επιτόκια στις 7 Ιουνίου, καθώς και στην προηγούμενη συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της τράπεζας τόνισαν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τον ασυγκράτητο υψηλό πληθωρισμό.

Όμως σύμφωνα με την Capital Economics, η εμπειρία δείχνει ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θα επιμείνει στις πιέσεις του προς την κεντρική τράπεζα για να μην αυξηθούν τα επιτόκια πριν τις εκλογές. Όπως και να' χει οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δείξουν πολλά, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του σουλτάνου σε πιθανή νέα κατάρρευση της λίρας εξαιτίας των ανησυχιών.