Σε δυο εταιρείες διασπάται η Xerox

Σε δυο εταιρείες διασπάται η Xerox

Την απόφασή της να διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές εταιρείες ανακοίνωσε η Xerox Corp, με τη μια να έχει τις δραστηριότητες hardware και την άλλη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξωτερικής ανάθεσης, αξίας 11 δισ. δολαρίων και 7 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Η εταιρεία θα δώσει στον επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του ποσοστό 8,13% του μετοχικού της κεφαλαίου, τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με τις δραστηριότητες επιχειρηματικού outsourcing.

Το hedge fund του C. Icahn είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Xerox, έπειτα από την Vanguard Group.

Σημειώνεται πως η Xerox, της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% τους τελευταίους 12 μήνες, προσπαθεί να ανακάμψει εστιάζοντας στα λογισμικά και τις υπηρεσίες, καθώς οι περικοπές του κόστους από τις επιχειρήσεις και η μεταστροφή του ενδιαφέροντος στις κινητές συσκευές, έπληξαν τη ζήτηση για εκτυπωτές.

Στο πλαίσιο της απόσχισης, η Xerox θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα τριετούς περικοπής κόστους, που στοχεύει στη διασφάλιση 2,4 δισ. δολαρίων στην περίοδο της τριετίας, συνδυαστικά με τα ποσά που θα αντληθούν από τα προγράμματα που είναι ήδη σε εφαρμογή.  

Εξάλλου, και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, η Hewlett Packard Enterprise προχώρησε πέρυσι στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων υπολογιστών και εκτυπωτών από τις ταχέως αναπτυσσόμενες δραστηριότητες επιχειρηματικού hardware και υπηρεσιών προκειμένου να προσαρμοστεί στη μετά-pc εποχή.

Παράλληλα, η Xerox ανακοίνωσε το τέταρτο διαδοχικό έτος μείωσης των εσόδων και των κερδών της.  

Για το τρίμηνο έως τα τέλη Δεκέμβρη, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 285 εκατ. δολάρια, ή 27 σεντς ανά μετοχή, από τα 200 εκατ. δολάρια, ή 17 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 32 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters για 28 σεντς.

Τα έσοδα συρρικνώθηκαν 7,6% στα 4,65 δις. δολάρια, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 4,73 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν πάνω από 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.