Σε διπλή μέγγενη από Δευτέρα η κυβέρνηση και η χώρα

Σε διπλή μέγγενη από Δευτέρα η κυβέρνηση και η χώρα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για την ετεροχρονισμένη γιορτή «εξόδου της Ελλάδας στις αγορές», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε εξηγήσεις στους ομολόγους του για το περιεχόμενο των προεκλογικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ επιχειρώντας να τους πείσει πως δεν πρέπει να ανησυχούν για όσα θα ειπωθούν σήμερα το βράδυ.

Το θέμα Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν ούτε καν στην ενημέρωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το Εurogroup.

Απασχόλησε όμως το περιθώριο της συνάντησης με τους συμμετέχοντες να ασκούν πιέσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αυτός να απαντά με αόριστες αναφορές ξεσηκώνοντας όμως αντιδράσεις από τους ομολόγους του που ζητούσαν να μάθουν τι θα ειπωθεί και μέχρι που θα φτάσει το πακέτο των παροχών, το οποίο σημειωτέον έχει προαναγγελθεί.

Στην προσπάθεια που έγινε από την ελληνική αποστολή να δοθεί η αίσθηση πως υπάρχουν περιθώρια για μη περικοπή των συντάξεων και ανατροπή των συμφωνηθέντων μέτρων η απάντηση που δόθηκε ήταν σαφής και άμεση:

«Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει».

Πάντως η Ελλάδα θα βρεθεί στο προσκήνιο τόσο της Τρόικας όσο και των αγορών την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ελεγκτές της Τρόικας θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα λογιστικά τρυκ του Προϋπολογισμού με τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να εκμαιεύσει κονδύλια για να καλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Οι αγορές από την άλλη πλευρά, έχουν κάνει ήδη τους δικούς τους υπολογισμούς.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης σε 13% το άμεσο κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 350 εκατ. Ευρώ. Αν ανακοινώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το άμεσο κόστος είναι 250 εκατ. Ευρώ. Αν τεθεί όριο στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων της τάξεως του 13.3% το κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατ. Ευρώ. Μετά έρχονται οι λεγόμενες κοινωνικές παροχές και το «κοινωνικό μέρισμα».

Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν με την προϋπόθεση ότι το 2019, η Ελλάδα, όχι μόνο θα παρουσιάσει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αλλά θα το ξεπεράσει κατά 1 δις Ευρώ.

Με απλά λόγια όχι μόνο θα συνεχιστεί η φετινή λιτότητα και του χρόνου αλλά η λιτότητα σε μια προεκλογική χρονιά σχεδιάζεται ακόμη βαρύτερη.

Επειδή αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα , οι αγορές έχουν απαξιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο (-7,3% σε έξι συνεδριάσεις), τις τραπεζικές μετοχές (-17,3%) και τα κρατικά ομόλογα (4,45% το 10ετές).

Αγορές και Τρόικα σχηματίζουν μια διπλή μέγγενη για την Ελλάδα. Όλοι βλέπουν αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ο Πρωθυπουργός: Ουδείς εμπιστεύεται αυτά που λέει η κυβέρνηση της χώρας…