Σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Σε δημόσια διαβούλευση οι προκηρύξεις για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων ενίσχυσης με τα οποία θα ξεκινήσει να «τρέχει» πιθανόν ως το τέλος του έτους ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Το υπουργείο Οικονομίας έδωσε σήμερα για δημόσια διαβούλευση τις προκηρύξεις του νέου Αναπτυξιακού (Ν. 4399/2016) οι οποίες αφορούν:

- στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
- στο καθεστώς Επενδύσεων Μείζονος Μεγέθους
- στο καθεστώς Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού
- στο Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Η Δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν οι οδηγοί εφαρμογής των προγραμμάτων.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο αναπροσαρμόστηκαν τα επιλέξιμα ποσά επενδύσεων. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις ορίστηκαν σε 500.000 ευρώ, τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες-clusters) στις 250.000 ευρώ, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στις 100.000 ευρώ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις στις 50.000 ευρώ.

Τα τέσσερα καθεστώτα-προγράμματα που δόθηκαν σε διαβούλευση έχουν ως εξής:

Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού

Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση. Στις ενισχυόμενες δαπάνες περιλαμβάνονται η αγορά καινούργιου ή υπό προϋποθέσεις μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού (είτε με αγορά είτε με leasing), καθώς και αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων.

Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπονται σ'' αυτό το καθεστώς είναι η φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των υπαγόμενων έργων και επιπλέον επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Γενική Επιχειρηματικότητα

Το συγκεκριμένο καθεστώς αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων όλων των μορφών για το πλήρες εύρος των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπει ο Αναπτυξιακός Νόμος. Απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων και αποτελεί το βασικό πλαίσιο ενίσχυσης επενδυτικών δαπανών υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες, μεταξύ άλλων, μπορούν να αφορούν στην αγορά καινούργιου ή υπό προϋποθέσεις μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού, την αγορά καινούργιων οχημάτων, την κατασκευή κτιρίων αλλά και την αγορά επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Στα είδη ενισχύσεων περιλαμβάνονται: α) φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των υπαγόμενων έργων, β) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), γ) επιχορήγηση 70% στο επιτρεπόμενο όριο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) για τα επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης, δ) επιδότηση μισθολογικού κόστους.

Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ

Στόχος του εν λόγω καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. Εκτός της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης μισθολογικού κόστους, οι δαπάνες μπορούν να ενισχυθούν και με επιχορήγηση (70% του προβλεπόμενου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων).

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων, περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των πιθανών δαπανών (π.χ. ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού) αλλά και ειδικές επενδυτικές δαπάνες όπως μελέτες και αμοιβές συμβούλων καθώς και διάφορες λειτουργικές δαπάνες.

Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20 εκατ. και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατ. ευρώ επιλέξιμης επένδυσης.

Ως προς τα είδη ενίσχυσης, οι υπαγόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τη φορολογική απαλλαγή, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη, τη φορολογική απαλλαγή κ.α.