Σε χρόνο-ρεκόρ η μονάδα διαχείρισης απορριμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο

Του Ανέστη Ντόκα

Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, την οποία υλοποιεί η Αειφορική Ηπείρου, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ένα έργο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς ακόμη και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Στην πράξη, η κατασκευή θα διαρκέσει μόλις 14 μήνες, σε 18 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δοκιμαστική της λειτουργία, που σημαίνει ότι η μονάδα θα ξεκινήσει να δέχεται κανονικά 105.000 τόνους απορριμμάτων, ετησίως, από τον Ιανουάριο του 2019.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοτάξιο της Ηπείρου, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, έγινε παρουσίαση των βασικών σημείων της επένδυσης, που αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση για διάστημα 25 ετών.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί τέλος και στο πολύχρονο σίριαλ με την υπογραφή της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου - που επίσης θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- καθώς και ότι εντός των ημερών αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή και το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Ρόδου.

Το έργο της Ηπείρου, που συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο που προέρχεται από επεξεργασία στερεών αποβλήτων, ενώ θα έχει δυναμικότητα 1,5 MW.

Σε ετήσια βάση θα επεξεργάζεται 105.000 τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του, και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων (σε μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, κ.ο.κ.). Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν θετικά για τις περιοχές όπου αυτές εγκαθίστανται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.

Σύμφωνα με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ "πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά οφέλη για το περιβάλλον και τους πολίτες. Ενα υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Δημόσιων Αρχών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Επιπλέον, με βάση τους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το έργο, κάθε χρόνο πρέπει να εκτρέπονται από την ταφή σε ΧΥΤΥ (χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) το 65% των απορριμμάτων που εισέρχονται στη μονάδα. Ο στόχος υπολείμματος ανέρχεται σε 39% (κατά μέγιστο) του συνόλου των συμβατικών απόβλητων που θα εισέρχονται στη μονάδα, ενώ ο στόχος ανακύκλωσης φτάνει το 35% επί της ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών που θα εισέρχονται σε αυτήν.

Εκτός από το τέλος εισόδου (gate fee) που ανέρχεται σε 39,54 ευρώ ανά τόνο, η εταιρεία διαχείρισης της μονάδας θα έχει και άλλα έσοδα από τρίτους (ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια). Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον έσοδα από τρίτους κατά τη διάρκεια της σύμβασης, επιστρέφονται κατά 50% στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων.