Σε χαμηλό εξαμήνου ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα το Μάιο

Σε χαμηλό εξαμήνου ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα το Μάιο

Περαιτέρω επιδείνωση υπέδειξαν τα στοιχεία του Μαΐου για τις λειτουργικές συνθήκες για τους έλληνες κατασκευαστές. Η ύφεση ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα έντονης μείωσης των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, οι οποίες συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν σε επίπεδα συρρίκνωσης και μείωση των θέσεων εργασίας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index) ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας υποχώρησε στις 48.4 μονάδες τον Μάιο από τις 49.7 μονάδες του Απριλίου. Επιπλέον, η υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα επιδεινώνεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ η πρόσφατη τιμή του κύριου δείκτη είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2015.

Ο λόγος της επιδείνωσης του τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα ήταν η μείωση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών. Ορισμένα μέλη του πάνελ συνέδεσαν τις μειωμένες νέες εργασίες με τη χρηματοοικονομική αστάθεια στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν για δέκατο όγδοο μήνα σε διάστημα δεκαεννέα μηνών.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν επιστροφή της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σε πλαίσια συρρίκνωσης. Επιπλέον, η μείωση του Μαΐου ήταν η τέταρτη που καταγράφηκε σε διάστημα πέντε μηνών και ήταν οριακή. Η περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008.

Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν έντονη υποχώρηση των εργασιών σε εκκρεμότητα τον Μάιο, καθώς το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο υποχώρησε ο αριθμός του εργατικού δυναμικού ήταν χαμηλός.

Τα αποθέματα εισροών που διατηρούνται στα εργοστάσια του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα περιορίστηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτα στοιχεία ότι η υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών συνδέθηκε με τον συνδυασμό της μειωμένης αγοραστικής δραστηριότητας εισροών και των μεγαλύτερων χρόνων παράδοσης προμηθειών. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών αγαθών μειώθηκε κατά τη διάρκεια των 20 από τους τελευταίους 21 μήνες. Το κόστος εισροών το οποίο κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών πρώτων υλών, ιδίως του χάλυβα και των πλαστικών. Ωστόσο, παρά το υψηλότερο μέσο κόστος, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές χρέωσης. Στο μεταξύ, οι κατασκευαστές ανέφεραν επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Ο Samuel Agass , οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: "Η υγεία του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα αντιμετώπισε ακόμα ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς οι επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα. Ο κύριος δείκτης έκλεισε και πάλι κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων και καταγράφοντας τιμή χαμηλότερη από την τιμή του προηγούμενου δείκτη PMI οδηγεί σε περαιτέρω δυσοίωνα συμπεράσματα”.

"Η μείωση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις διεθνείς αγορές, εξακολούθησε να επηρεάζει αρνητικά τους παραγωγούς αγαθών και να αποτελεί βασικό εμπόδιο στη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας. Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη μείωση αυτή με τη χρηματοοικονομική αστάθεια που επικρατεί στην οικονομία. Εντωμεταξύ,τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν και πάλι ενώ παρατηρήθηκαν περικοπές των θέσεων εργασίας, μολονότι με οριακό ρυθμό, επιτείνοντας τις υφιστάμενες δυσχέρειες στον τομέα”.

Σε χαμηλό τριών μηνών ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης

Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς από τις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 51,5 μονάδες τον Μάιο.

Έξι από τα οχτώ κράτη της έρευνας κατέγραψαν ενίσχυση της ανάπτυξης, με την Ολλανδία στην πρώτη θέση και τη Γερμανία στη συνέχεια, να καταγράφουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε μια κατάσταση σχεδόν στασιμότητας τον Μάιο, αδυνατώντας να ξεπεράσει τη φάση αργής ανάπτυξης που έπληξε τους παραγωγούς από το Φεβρουάριο.
Παράλληλα, οι απογοητευτικές επιδόσεις του κλάδου κατασκευών έρχονται να προστεθούν στις υποψίες ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης στο β'' τρίμηνο έχει “παγώσει” μετά από ένα απρόσμενα δυναμικό ξεκίνημα στο έτος, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.