Σε χαμηλό εξαετίας η ανάπτυξη στη Γερμανία

Σε χαμηλό εξαετίας η ανάπτυξη στη Γερμανία

Το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών κατέγραψε η γερμανική οικονομία το 2019, που είδε το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά μόλις 0,6% σηματοδοτώντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το 1,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι εξαγωγές το 2019 ενισχύθηκαν κατά 0,9% όταν το 2018 είχαν καταγράψει άνοδο κατά 2,1%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% μετά από το άλμα 3,6% που είχαν εμφανίσει το έτος που προηγήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομική ανάπτυξη του 2019.

Γενικότερα, οι γερμανοί εξαγωγείς φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με φόντο την υποτονική ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της αβεβαιότητας που συνδέεται με τις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας προσπαθεί να προσαρμοστεί στους αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές και μετατόπιση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και με το «αναιμικό» 0,6% η γερμανική οικονομία σημείωσε το δέκατο διαδοχικό έτος ανάπτυξης, καταγράφοντας «την μεγαλύτερη αναπτυξιακή περίοδο από την εποχή της ένωσης Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας», όπως επισημαίνει η στατιστική υπηρεσία της χώρας.