Σε χαμηλό ενάμιση μήνα το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Σε χαμηλό ενάμιση μήνα το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Συνεχίζεται η αποφόρτιση στα ομόλογα αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επενδυτές να δείχνουν εντός του πρώτου διμήνου του 2019 ότι τα ομόλογα ίσως αποτελέσουν ασφαλές – έστω και συντηρητικό – καταφύγιο, μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, οι αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν την αποφόρτισή τους, ειδικά με το την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, φαίνεται πως καλλιεργείται περαιτέρω το κλίμα και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την έξοδο της χώρας στις αγορές τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες.

Βεβαίως, κάποια περαιτέρω ώθηση στις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων, άρα και της Ελλάδος δίνει το γεγονός ότι οι επενδυτές όλο το τελευταίο διάστημα λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας με φόντο τον κίνδυνο του Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Σήμερα λοιπόν, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 4,159 συνεχίζοντας την αποφόρτισή του, υποχωρώντας κατά δύο μονάδες βάσης ή ποσοστό 0,65%.

Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται πέριξ των 396 μονάδων βάσης, ενώ η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,05%, επίπεδα που ήταν στα τέλη του Ιουλίου 2018.