Σε χαμηλό 9 ετών η σουηδική κορώνα, 11 ημέρες πριν τις εκλογές

Σε χαμηλό 9 ετών η σουηδική κορώνα, 11 ημέρες πριν τις εκλογές

Σε χαμηλό εννέα ετών και κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009 διαπραγματεύεται το σουηδικό νόμισμα έναντι του ευρώ καθώς η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Σεπτεμβρίου «απειλεί» να αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα η κορόνα υποχωρεί για έκτη ημέρα έναντι του ευρώ και βρέθηκε, μάλιστα, στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερα από εννέα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία της κορόνας βρίσκεται στα 0,093509 ευρώ. Η υποχώρηση ακολούθησε τα στοιχεία για πτώση των λιανικών πωλήσεων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και φέρνει αθροιστικά τις απώλειες του σουηδικού νομίσματος έναντι του ευρώ, πάνω από 8% για το 2018. 

Η πτώση στην κορόνα προκαλείται επίσης από τις ανησυχίες για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας της επόμενη εβδομάδα, σχετικά με τα επιτόκια. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Riksbank ενδέχεται να καθυστερήσει εκ νέου τα σχέδια για την έναρξη αύξησης των επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.

Στο μεταξύ πρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες δείχνουν ότι το εθνικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα καταγράφει σημαντικά ποσοστά ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπεράσει τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, και να καταστεί ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτό το ενδεχόμενο θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη της δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας, δημιουργώντας πολιτική κρίση στη Σκανδιναβική χώρα.