Σε χαμηλό 4 ετών ο PMI στην Ευρωζώνη - Απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα

Σε χαμηλό 4 ετών ο PMI στην Ευρωζώνη - Απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα

Με ένα χαμηλό τεσσάρων ετών ολοκληρώνει το 2018 ο τομέας της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για την κατάσταση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, έπειτα και από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα έπειτα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη τη νομισματικής της πολιτική, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αναιμική ανάκαμψη και πολιτικές αναταραχές. 

Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη κατέγραψε αύξηση στις λιανικές πωλήσεις, μόλις κατά 8,1%, που αποτελεί τον μικρότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 15 ετών! Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016 (5,4%). 

Στην Ευρωζώνη, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε το Δεκέμβριο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις εμπορικές εντάσεις και τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 51,3 μονάδες το Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, από τις 52,7 μονάδες το Νοέμβριο και με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει εκτιμήσεις για 52,8 μονάδες.

Για το σύνολο του τέταρτου τριμήνου, η IHS Markit εκτίμησε ανάπτυξη 0,3%, από το 0,2% του προηγούμενου τριμήνου. 

Τα μεγέθη για το τέλος του έτους είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα. Είναι σαφές ότι ο υφιστάμενος ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί και εξαπλώνεται στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποστήριξε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Οι επιχειρήσεις είναι ανήσυχες για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, με τις εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ - Κίνας και το Brexit να επιβαρύνουν την πολιτική αναταραχή», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η πτώση οδηγήθηκε κυρίως από τη Γαλλία, όπου οι διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων» επηρέασαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο γαλλικός PMI μειώθηκε κάτω των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016 και συγκεκριμένα στις 49,3 από τις 54,2 τον Νοέμβριο. 

Ίδια εικόνα και στη Γερμανία, όπου ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,2 μονάδες από τις 52,3 το Νοέμβριο, καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων ετών.

«Βουτιά» για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία οι πωλήσεις αυτοκινήτων, καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν ένα γκρίζο κλίμα που επικρατεί από τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, προσθέτοντας νέες ανησυχίες σε μια βιομηχανία που ήδη αντιμετωπίζει μειώσεις στη μεγαλύτερη αγορά της.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου ότι οι νέες ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 8,1% το Νοέμβριο σε ετήσιο επίπεδο.
Αυτό «έριξε» την ετήσια αύξηση σε 0,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.