Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης

Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης

Στις 52,9 μονάδες ανήλθε ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Μαΐο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 53 μονάδες του Απριλίου.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης υπηρεσιών στις 53,1 μονάδες, ενώ σε χαμηλό τριών μηνών διαμορφώθηκε και ο δείκτης μεταποίησης, στις 51,5 μονάδες από τις 51,7 τον Απρίλιο.

“Τα απογοητευτικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI της Ευρωζώνης για τον Μάιο ενδυναμώνει την άποψη ότι ο ισχυρός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης που είδαμε στο α'' τρίμηνο θα αποδειχθεί προσωρινός. Ο PMI σηματοδοτεί μια άτονη ανάπτυξη του ΑΕΠ μόλις 0,3% στο β τρίμηνο”, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

Παράλληλα, αρνητική αποτίμηση των στοιχείων κάνει και ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING, σχολιάζοντας πως "τα νέα είναι άσχημα για όσους κάνουν κριτική στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ".

Στη Γαλλία ο δείκτης μεταποίησης PMI για τον μήνα Μάιο ανήλθε στις 48,3 μονάδες (εκτίμηση 48,8 μονάδες) έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών PMI για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σημείωσε αύξηση στις 51,8 μονάδες (εκτίμηση 50,6 μονάδες) έναντι 50,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία ο δείκτης μεταποίησης PMI για τον μήνα Μάιο ανήλθε στις 52,4 μονάδες (εκτίμηση 52 μονάδες) έναντι 51,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών PMI ανήλθε στις 55,2 μονάδες (εκτίμηση 54,6) έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.