Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων

Εντυπωσιακή είναι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, έχουν κατέλθει σε χαμηλό 12 μηνών, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα!

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κατήλθε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ σημαντικά χαμηλότερα κινείται και η απόδοση του 3ετούς τίτλου!

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που «σφραγίζει» τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι από την επίσπευση της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και ότι άλλο ακολούθησε.

Το γεγονός λοιπόν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υπερκέρασαν όλη αυτή την... καταστροφή του τελευταίου 12μήνου, εν μέσω τριών εκλογικών αναμετρήσεων, άμεσο κίνδυνο για Grexit, capital controls, κλεισίματος τραπεζών κ.λπ. είναι κάτι παραπάνω από θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται στοιχεία του Bloomberg. η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε το πρωί κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,79%, ενώ η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,70%.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times οι τίτλοι αυτοί είναι οι πιο «ευαίσθητοι» στον φόβο αθέτησης πληρωμών και τον Ιούλιο η απόδοσή τους είχε εκτοξευθεί στο 29%.

Το μήνα Νοέμβριο οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση με την καμπύλη αποδόσεων να εξομαλύνεται μετά το μεγάλο διάστημα των διαπραγματεύσεων που παρέμεινε αντεστραμμένη.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα, η απόδοση των διετών ομολόγων ήταν υψηλότερη από αυτή των 10ετών, γεγονός που υποδήλωνε ότι οι φόβοι αθέτησης πληρωμών ήταν υψηλοί, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, όταν επί ημερών Γ. Βαρουφάκη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων είχε αναρριχηθεί στο 13,4%!