Ifo: Σε χαμηλό 11 μηνών ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Ifo: Σε χαμηλό 11 μηνών ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Πτώση σημείωσε για δεύτερο συνεχή μήνα το Μάρτιο η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την αυξανόμενη απειλή του του τελωνειακού προστατευτισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος, που βασίζεται σε μια μηνιαία έρευνα πάνω σε περίπου 7.000 εταιρείες, υποχώρησε στις 114,7 μονάδες από 115,4 το Φεβρουάριο, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters αυτά, που είχαν κάνει λόγο για 114,8 μονάδες.

«Η απειλή του προστατευτισμού πλήττει το κλίμα στη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Γερμανοί επενδυτές είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την τωρινή κατάσταση στις επενδύσεις, η οποία, ωστόσο, παραμένει σε υψηλό επίπεδο, συνεχίζει η Ifo, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα διατηρήσει τη σταθερή ανοδική της πορεία τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, «οι προβλέψεις για τις γερμανικές εξαγωγές έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών λόγω φόβων ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα πλήξουν το εμπόριο», δήλωσε σήμερα ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe .