Σε χαμηλά τριετίας η ανεργία στην Ιταλία

Σε χαμηλά τριετίας η ανεργία στην Ιταλία

Απρόσμενη πτώση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία το Νοέμβριο, καθώς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών ετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού Matteo Renzi ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του προωθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία μειώθηκε στο 11,3% από το 11,5% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat). Οι εκτιμήσεις τεσσάρων αναλυτών του Bloomberg έκαναν λόγο για 11,5% τον ίδιο μήνα.

Επιπλέον, η ανεργία στους νέους μειώθηκε στο 38,1% από το 39,3% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2013.

Η κυβέρνηση του M. Renzi έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία ώστε να γίνονται πιο εύκολα τόσο οι απολύσεις όσο και οι προσλήψεις εργαζομένων. Ο νόμος χρησιμοποιεί επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για την επιβράβευση των εργοδοτών που προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit σημείωσε αύξηση το Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής αυτή τη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός Μ. Renzi έχει πολύ δρόμο ακόμα για να πετύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ακόμη, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας επιβραδύνθηκε κατά το γ'' τρίμηνο του 2015.