Σε «BBB» από το «BBB+» υποβάθμισε η Fitch την Ιταλία

Σε «BBB» από το «BBB+» υποβάθμισε η Fitch την Ιταλία

Μόλις δύο βαθμίδες πριν το «junk» μειώθηκε η αξιολόγηση της Ιταλίας από τη Fitch. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε «BBB» από το «BBB+», επικαλούμενος την «αδύναμη οικονομική ανάπτυξη» και το «επίμονο ιστορικό δημοσιονομικής απόκλισης» της χώρας.

Το επίμονο ρεκόρ των δημοσιονομικών αποκλίσεων, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η επακόλουθη αποτυχία στη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου του κρατικού χρέους έχει αφήσει την Ιταλία εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες δυσμενείς διαταραχές, αναφέρει η Fitch.

Η Ιταλία έχει «χάσει διαδοχικούς στόχους» για τον δείκτη του χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο αυξήθηκε στο 132,6% πέρυσι, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, «η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου ενισχύει τους καθοδικούς κινδύνους της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, ενώ σχεδιάζεται η ανακεφαλαιοποίηση τριών τραπεζών».

Η οικονομία της Ιταλίας ενισχύθηκε μόλις κατά 0,9% πέρυσι και η Fitch αναμένει πως το ποσοστό θα διατηρηθεί και φέτος. Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 1% έως το 2018, σύμφωνα με τη Fitch, το οποίο θα «διατηρήσει το πραγματικό ΑΕΠ πάνω από 5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007».