Αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει η κατρακύλα της λίρας

Αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει η κατρακύλα της λίρας

Με την τουρκική λίρα να σημειώνει κάθε μέρα που περνά και νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να συγκρατήσει την κατρακύλα του νομίσματος.

Συγκεκριμένα  προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 10,25% από 8,25%, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αφήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα.  

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου κατά 1,2% έναντι του τουρκικού νομίσματος φτάνοντας τις 7,607 λίρες. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα έχει έχει χάσει μέσα στο 2020 περίπου 28% έναντι του δολαρίου.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch η αύξηση των επιτοκίων θεωρήθηκε δικαιολογημένη λόγω των ανησυχιών ότι η πτώση της λίρας έθεσε σε απειλή τον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά δεν ήταν αναμενόταν.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας  δήλωσε ότι «η διατήρηση μιας διαδικασίας παρατεταμένου αποπληθωρισμού αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη χαμηλότερου κρατικού κινδύνου,  χαμηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων και ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης γεγονός που απαιτεί τη συνέχιση μιας προσεκτικής νομισματικής στάσης.