Σε απόγνωση οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, καταγγέλλουν ΕΦΚ και στις εξαγωγές

Σε απόγνωση οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, καταγγέλλουν ΕΦΚ και στις εξαγωγές

Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και στις εξαγωγές καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε δημοσίως ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Παρ' ότι οι εξαγωγές δεν επιβαρύνονται με ΕΦΚ, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ΣΕΟ σε ανακοίνωση του τονίζει πως «στις πρώτες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από συναδέλφους όχι μόνο υπεβλήθη ΕΦΚ, αλλά επιπλέον υποχρεώθηκαν και σε προκαταβολή του ΦΠΑ. Ρητά δε τους επισημάνθηκε από τις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές, ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν ούτε πρόκειται να συμψηφισθούν, ούτε πρόκειται να επιστραφούν».

Ήδη, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου προέβη σε τηλεφωνικά διαβήματα στην αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Φόρων του Υπουργείου Οικονομικών, υποβάλλοντας και σχετικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα και προτείνονται λύσεις. Ως βασικότερη όλων προκρίνεται η αναστολή εφαρμογής του νόμου έως τον Μάιο του 2016, οπότε εκπνέει και η προθεσμία για τη δημιουργία φορολογικής αποθήκης. Ταυτόχρονα ζητείται από το υπουργείο η έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου έως την Παρασκευή.

«Ο αγώνας του κλάδου δεν θα σταματήσει εδώ, αντιθέτως θα δυναμώσει περαιτέρω, καθώς οι φορείς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του ΣΕΟ, προσανατολίζονται στο να προσφύγουν άμεσα εντός της επόμενης εβδομάδας στη διοικητική δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση του μέτρου. Παράλληλα, εξακολουθούν οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία προκειμένου να αποσυρθεί ο ΕΦΚ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ξ. Γ.