Σε αδιέξοδο οι φορολογούμενοι

Σε αδιέξοδο οι φορολογούμενοι

Καλή πρώτη εβδομάδα του έτους με την επιβολή των νέων φόρων, εύχεται η κυβέρνηση στους φορολογούμενους, προκειμένου να «ζεσταθούν» στην ιδέα ότι όλο το χρόνο, κάθε μήνα, θα πρέπει να πληρώνουν φόρους και «χαράτσια».

Από σήμερα, ουσιαστικά, επιβάλλεται το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (+15,71%), αλλά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί.

Επισημαίνεται ότι από την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του OΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ από τον ΕΦΚ στο κρασί υπολογίζεται ότι η εγχώρια κατανάλωση θα επιβαρυνθεί με 55 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα βάρη θα είναι φέτος πολύ περισσότερα από το 2015 για την πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά δε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πρώτα όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τον περυσινό «λογαριασμό», αφού έως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ έως τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ 2015 και τις δόσεις τυχόν ρυθμίσεων χρεών τους, όπως πρέπει να κάνουν κι ακριβώς έναν μήνα αργότερα, ως τις 29 Φεβρουαρίου, για την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Και φυσικά από Μάρτιο – Απρίλιο αρχίζει ο «Γολγοθάς» της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων, αν όλα φυσικά πάνε καλά και σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, που θα φέρουν πάντως τα «βαρύτερα» εκκαθαριστικά που έχουν λάβει ποτέ οι φορολογούμενοι και σίγουρα από την αρχή της κρίσης, ελέω τρίτου Μνημονίου.

Οι φόροι που θα κληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να καταβάλουν στην Εφορία θα είναι πολλαπλάσιοι αυτών που πλήρωναν μέχρι πέρυσι, αφού έχουν επέλθει σημαντικές ανατροπές στη φορολογία και φυσικά επίκεινται κι άλλες με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, φέρνει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.

Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

Οι αγρότες μάλιστα θα φορολογηθούν για τα περυσινά τους εισοδήματα με 20% (από 13% που ήταν ο συντελεστής) από το πρώτη ευρώ κι έρχεται νέα αύξηση στο 26%, για τα φετινά εισοδήματα.

Από τον φορολογικό Αρμαγεδώνα δεν θα γλυτώσουν ούτε οι επιχειρήσεις, αφού τα κέρδη του 2015 θα φορολογηθούν φέτος με υψηλότερο συντελεστή 29% από 26%, που ήταν πέρυσι.