Σε 100 αυξήθηκαν οι δόσεις για τα αυθαίρετα

Σε 100 αυξήθηκαν οι δόσεις για τα αυθαίρετα

Αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 για την εξόφληση των προστίμων αλλά και αλλαγές για όσους πολίτες είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες ρυθμίσεις και τα μεταφέρουν στη νέα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Σταθάκης κατά την ομιλία του είπε πως όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της θα τύχουν έκπτωσης 20%. Ακόμα, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε δύο ακόμα αλλαγές, οι οποίες αφορούν τα κτίσματα μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Ειδικότερα, μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (αν είναι εφικτή). Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τη διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.

Τέλος, ερωτώμενος για τους δασικούς χάρτες και πιθανή παράταση των αντιρρήσεων, ο ίδιος το απέκλεισε, παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να καταθέσουν έγκαιρα την αντίρρησή τους.