ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις - Η σημασία του ασφαλιστικού συμβούλου

ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις - Η σημασία του ασφαλιστικού συμβούλου

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και οι συμβάσεις Παραχώρησης, είναι έγγραφες συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο την εκτέλεση δημόσιων έργων ή την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Και οι δύο αυτές μορφές συνεργασίας προσφέρουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στο ευρύτερο σύνολο.

Μέσω αυτών, η χρηματοδότηση έργων υποδομής δεν προέρχεται από κρατικούς πόρους, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται η τεχνογνωσία, η ευελιξία και η υψηλή ποιότητα του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει δοθεί μεγάλη ώθηση σε αυτές τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, νομική ασφάλεια και επιτάχυνση του χρόνου δημοπράτησης, καθώς και επιμερισμός των κινδύνων μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιωτικών φορέων.

Χαρακτηριστικό των συμβάσεων ΣΔΙΤ ή Παραχώρησης, είναι ότι στηρίζουν τα μοντέλα τους σε μεγάλο βαθμό στο ασφαλιστικό πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή ασφαλιστικού συμβούλου, καθώς το ασφαλιστικό μέρος αυτών των συμβάσεων είναι περίπλοκο, σύνθετο και αρκετά εξειδικευμένο.

Και καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ασφαλιστική αγορά μεταβάλλεται διαρκώς, οφείλουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν, προκειμένου να αποφεύγονται εκπλήξεις και αδιέξοδα στις σχέσεις των μερών.

Ο εξειδικευμένος ασφαλιστικός σύμβουλος στα έργα αυτής της μορφής, έχει ρόλο ουσιαστικό και απολύτως καθοριστικό για την έκβαση. Αναλαμβάνοντας ένα έργο θα πρέπει:

- Να βοηθήσει να προδιαγραφούν, με ασφαλιστικά σωστό και πλήρη τρόπο, οι ελάχιστες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μερών. 

- Να εκφραστεί με σαφήνεια, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αλλά και με ευελιξία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στις συνθήκες της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις είναι αναπόφευκτες. 

- Να συζητάει διεξοδικά με τους εμπλεκόμενους τις πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό πρόγραμμα και να γνωμοδοτεί για αυτές.  

- Να ελέγχει τακτικά και να βεβαιώνει τη συμμόρφωση του ασφαλιστικού προγράμματος των εμπλεκόμενων μερών, με τις υποχρεώσεις τους οι οποίες προκύπτουν από τη σύμβαση. 

Είναι σαφές από τα παραπάνω πως ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και θα πρέπει να ασκείται από ικανούς και έμπειρους συμβούλους. Η πολυετής εμπειρία των στελεχών της EXL Consulting σε αυτής της μορφής τα έργα, εξασφαλίζει την παροχή υψηλού επιπέδου μετρήσιμων αποτελεσμάτων για τους πελάτες μας.

Ως εταιρεία, έχουμε εμπλακεί σε αρκετές παραχωρήσεις για όλες τις πλευρές (είτε του κυρίου του έργου, είτε του παραχωρησιούχου, είτε του χρηματοδότη) προσφέροντας απόλυτη εγγύηση ικανοποίησης για τις υπηρεσίες μας. Διαθέτουμε εμπειρία σε έργα μεγάλων κατασκευών (π.χ. σε αυτοκινητόδρομους) σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες αλλά και σε real estate. Στόχος μας είναι να προσθέτουμε αξία στις διαδικασίες, στις μεθόδους, στη λειτουργία και στον ισολογισμό των πελατών που μας τιμούν επιλέγοντάς μας.

* O Σταύρος Παπαγιανόπουλος είναι CEO της εταιρείας EXL Consuting,