Scope Ratings για Ελλάδα: Έκρηξη ανάπτυξης 9,3% το 2021 - Ανάκαμψη διαρκείας

Scope Ratings για Ελλάδα: Έκρηξη ανάπτυξης 9,3% το 2021 - Ανάκαμψη διαρκείας

Εκρηκτική ανάπτυξη 9,3% το 2021, 4,4% το 2022 και 2,5% το 2023 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Scope Ratings. Πρόκειται για αναβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου αξιολόγησης, καθώς προηγουμένως είχε τοποθετήσει την ανάπτυξη στο 8,9% το 2021. Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές και η Γερμανία αναμένεται να συνεχίσει την στήριξη των χωρών του Νότου. 

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές και η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι λόγοι που η χώρα αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει ανάπτυξη είναι αρκετοί. Πρώτον, το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 198,7%  το 2021, στο 192,2% το 2022 και έως το 2026 θα πέσει κάτω από από 180%.  Δεύτερον, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές και η ΕΚΤ θα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εφόσον συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ, μειωθεί το έλλειμμα, προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και συρρικνωθούν τα κόκκινα δάνεια. 

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία συγκαταλέγονται το υψηλό δημόσιο χρέος, οι εξωγενείς παράγοντες και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Οι οποίοι όμως έχουν μειωθεί σημαντικά, χάρη στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.