Creta Farms: «Σχίσμα» και στο πρωτοδικείο - Υπέρ της αίτησης οι εργαζόμενοι

«Σχίσμα» και στο πρωτοδικείο - Υπέρ της αίτησης οι εργαζόμενοι

Χωρίς απρόοπτα και με τον ένα μεγαλομέτοχο αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων να τάσσονται υπέρ της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β του πτωχευτικού κώδικα εκδικάστηκε την Παρασκευή στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση της Creta Farms, σε συνέχεια της συμφωνίας εξυγίανσης με την Impala.

Πιο αναλυτικά, παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας διάσωσης της εταιρείας έκαναν ο ένας εκ των δύο βασικών μετοχών κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, το σωματείο των εργαζομένων και 423 εργαζόμενοι ατομικά, όπως επίσης και πολλοί ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι προσβλέπουν στη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και της συνεργασίας τους με αυτή. Επίσης, θετικά τοποθετήθηκαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Αντιθέτως, πριν την εκδίκαση ο έτερος μεγαλομέτοχος Κωνσταντίνος Δομαζάκης κατατέθηκε αίτημα αναβολής, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Άλλωστε, σε όλους όσους εμπλέκονται στο εγχείρημα της διάσωσης της Creta Farms είναι κοινή πεποίθηση ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος και ζωτικός χρόνος και κάθε άλλη καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για την εταιρεία που έως πριν ενάμιση χρόνο, ήταν leader στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι η δικάσιμος είχε ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, όμως ματαιώθηκε, λόγω των μέτρων περιορισμού από την πανδημία του κορονοϊού, οπότε έγινε δυόμισι μήνες αργότερα. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, και σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα αναμένεται να είναι θετική για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 β, καθώς θεωρείται η μόνη «οδός» που κρίνεται βιώσιμη για την επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της, η Creta Farms την Παρασκευή το απόγευμα αναφέρει:

«Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η συζήτηση αναφορικά με επιχειρηματικό σχέδιο για τη διάσωση της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms.

Ειδικότερα, παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας διάσωσης της εταιρείας έκαναν ο ένας εκ των δύο βασικών μετοχών κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, το σωματείο των εργαζομένων και 423 εργαζόμενοι ατομικά, όπως επίσης και πολλοί ιδιώτες πιστωτές – μικροί και μεγάλοι – οι οποίοι προσβλέπουν στη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και της συνεργασίας τους με αυτή. Τέλος, θετικά τοποθετήθηκαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προβλέπει την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης 4 εκατ. ευρώ στην Creta Farms, από τα οποία 2 εκατ. εκταμίευσε η Impala Hellas και 2 εκατ. εκταμίευσαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Παρά τις προσπάθειες κάποιων να εκτροχιάσουν την διαδικασία, η Creta Farms σήμερα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά κανονικότητας, με την ενδιάμεση Διοικητική Ομάδα να έχει καταφέρει να ανταποκριθεί το προηγούμενο διάστημα στην πρωτόγνωρη συγκυρία που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

H δυναμική επαναφορά των προϊόντων της Creta Farms στα ράφια των σούπερ μάρκετ προχώρησε κανονικά βάσει προγραμματισμού, με την εταιρεία να κατορθώνει να ανταποκριθεί σε αυτόν, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα και η προσοχή του λιανεμπορίου ήταν στραμμένη αλλού.

Απαιτείται τώρα αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαδικασίες από το δικαστικό σώμα, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση πέραν του καλοκαιριού, διακινδυνεύει το όλο εγχείρημα της διάσωσης της εταιρείας, η οποία παραμένει εν ζωή χάρη στην γρήγορα εξαντλούμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση των τραπεζών και του στρατηγικού επενδυτή κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου».