Σχέδιο για κατασχέσεις θυρίδων και νέες περικοπές φοροαπαλλαγών

Σχέδιο για κατασχέσεις θυρίδων και νέες περικοπές φοροαπαλλαγών

Με την αιτιολογία του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της αύξησης των δημοσίων εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο «μάτι» θυρίδες, ενώ ετοιμάζει "σκανάρισμα" όλων των δανείων, καταθέσεων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Το σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι έρχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματιστηριακών προϊόντων στο πλαίσιο ενίσχυσης του «οπλοστασίου» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η ανάγκη για αύξηση των δημοσίων εσόδων, ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» και να σταματήσουν οι αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα, οδηγεί τον ελεγκτικό μηχανισμό:

- στον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- στον εντοπισμό ακινήτων Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό και αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

- στη διενέργεια ελέγχων υποθέσεων εμβασμάτων, λιστών, προσώπων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ ετοιμάζεται και νέο «σαφάρι», με περισσότερους από 50.000 ελέγχους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη ειδικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να καταφέρει μάλιστα να «πείσει» τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους και να πληρώνουν τα χρέη τους ετοιμάζει και 83.000 τηλεφωνικές κλήσεις.

Η  ανάγκη πάντως για έσοδα φαίνεται ότι είναι τόσο επιτακτική που ακόμη και στο σχέδιο της ΓΓΔΕ αναφέρεται ότι έως το τέλος του 2016 θα προχωρήσει και η κατάργηση όσων, λιγοστών, φοροαπαλλαγών απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα τα φυσικά πρόσωπα, ενώ από τις αρχές του 2017 μετατίθεται η δημιουργία του Περιουσιολογίου.