ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Σχέδια για υπερπολυτελή ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων σε τρία ακίνητα φιλέτα του ΕΦΚΑ 

Σχέδια για υπερπολυτελή ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων σε τρία ακίνητα φιλέτα του ΕΦΚΑ 

Έσοδα μέσω της αξιοποίησης σειράς εμβληματικών ακινήτων του επιδιώκει να εξασφαλίσει ο ΕΦΚΑ, καθώς προχωρά, με γρήγορο βηματισμό, στην κατάρτιση μελετών αξιοποίησης για τρεις ιδιοκτησίες που ανήκουν στην κυριότητά του.

Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει, μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών - κατά την πρακτική που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν για την αξιοποίηση, π.χ. του Esperia- να μετατρέψει σε ξενοδοχεία ή κτίρια γραφείων ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητά του. Νωρίτερα, βέβαια θα πρέπει να καταρτιστούν  οι απαιτούμενες μελέτες αξιοποίησης και για τον σκοπό αυτό ο οργανισμός έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό αναζήτησης εκτιμητών.

Ποια όμως, είναι τα ακίνητα – «φιλέτα» που επιδιώκει να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ;

- Το τετραώροφο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα με ισόγεια καταστήματα, εστιατόριο και κινηματογράφο επί των οδών Πανεπιστημίου 46, Χαρ. Τρικούπη και Φειδίου 3 στην Αθήνα. Στην οδό Πανεπιστημίου το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890, ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στη γνωστή οδό της Αθήνας, είναι μικτής κατασκευής (λιθοδομή και οπλισμένο σκυρόδεμα) και αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο και τέσσερις ορόφους. Στην αυλή του εν λόγω κτιρίου βρίσκεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, που έχει επιφάνεια 829,50 τ.μ., ενώ στην οδό Φειδίου 3 βρίσκεται το κτίριο του παλιού Ωδείου. Σε αυτό, που κατασκευάστηκε την περίοδο 1835-1837, στεγαζόταν το Ωδείο Αθηνών μέχρι το 1971.  Αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο Ισόγειο και έναν όροφο, έχοντας χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το συνιστώμενο από τον ΕΦΚΑ μοντέλο αξιοποίησης των ακινήτων, που θα αναλάβει να εξειδικεύσει ο εκτιμητής είναι διττό, καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία είτε ξενοδοχειακής μονάδας τουλάχιστον 4 αστεριών είτε κτιρίου γραφείων αφότου υλοποιηθεί το προβλεπόμενο επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης. Κοινό παρονομαστή αποτελεί η μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων.

-Κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, επτά ορόφους  στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος στην Ομόνοια. Πρόκειται για ένα ακόμη διατηρητέο ακίνητο το οποίο ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο, δεδομένου ότι παρά την πανδημία η ζήτηση για χώρους διαμονής στο κέντρο παραμένει σημαντική.

- Οικόπεδο 441 τετραγωνικών μέτρων επί των οδών Σατωβριάνδου 13 και Μ. Κοτοπούλη 7 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι λύσεις αξιοποίησης που προκρίνει ο ΕΦΚΑ περιλαμβάνουν είτε την κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων είτε την ανάπτυξη πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων.

 Ποιο είναι το «σχέδιο δράσης» του ΕΦΚΑ; Η εκπόνηση των μελετών αξιοποίησης των παραπάνω ακινήτων θα ανατεθούν σε πιστοποιημένο εκτιμητή ή εταιρεία παροχής σχετικών υπηρεσιών, διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον διαγωνισμό αξιοποίησης μέσω παραχώρησης των ακινήτων. Έτσι, ο οργανισμός διενεργεί διαγωνισμό με αντικείμενο την υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς από τους ενδιαφερόμενους με καταληκτική ημερομηνία την 4η Μαρτίου. Εκτός από τα παραπάνω τρία ακίνητα –«φιλέτα», το αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνει την εκτίμηση της μισθωτικής αξίας, δηλαδή ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος ενοικίου για 11 ακόμη ιδιοκτησίες του ΕΦΚΑ.