ΣΒΒΕ: Η φορολόγηση των ιδίων κεφαλαίων ισχυρό αντικίνητρο για τις επενδύσεις

ΣΒΒΕ: Η φορολόγηση των ιδίων κεφαλαίων ισχυρό αντικίνητρο για τις επενδύσεις

Να εξαιρεθούν από την παρακράτηση φόρου 15% τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων, που κεφαλαιοποιούνται με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη. Στην επιστολή προτείνεται να προβλεφθεί τροποποιητική διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο, η οποία να διευκρινίζει ότι η συμμετοχή των αδιανέμητων κερδών στα ίδια κεφάλαια για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, δεν θεωρείται διανομή κερδών και άρα δεν φορολογείται με 15%.

Κατά τον ΣΒΒΕ, με βάση τα σήμερα ισχύοντα βάσει της ΠΟΛ 1042/2015, αντιμετωπίζονται φορολογικά με τον ίδιο τρόπο η διανομή και η κεφαλαιοποίηση κερδών παρελθουσών χρήσεων. "Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια για επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο και καταφεύγουν σε δανεισμό τον οποίο δεν χρειάζονται ή δεν επενδύουν καθόλου. Επακόλουθα, το κράτος δεν εισπράττει φόρο και τα ίδια κεφάλαια παραμένουν λιμνάζοντα. Όμως, όταν τα κέρδη αυτά πρόκειται να κεφαλοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς είναι αντιαναπτυξιακό να επιβάλλεται και εδώ ο φόρος διανομής του 15% διότι αυτόματα αφαιρεί, προκαταβολικά μάλιστα, 15% από την επένδυση" υπογραμμίζεται στην επιστολή.

''Οπως επισημαίνεται, η προτεινόμενη εξαίρεση θα δώσει κίνητρο σε πολλές εταιρείες που έχουν διαθέσιμα κεφάλαια να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, που θα αυξήσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη τους, "κύρια ζητούμενα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ