ΣΒΒΕ: Bασικό κι ίσως μοναδικό μας πρόβλημα, η λειτουργία του Κράτους

ΣΒΒΕ: Bασικό κι ίσως μοναδικό μας πρόβλημα, η λειτουργία του Κράτους

Η λειτουργία του κράτους είναι το βασικό και ίσως το μοναδικό πρόβλημα των επιχειρηματιών, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, στον χαιρετισμό που έκανε στην εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Παλάς».

Οπως είπε ο κ. Σαββάκης η δημόσια διοίκηση ανθίσταται σθεναρά τα τελευταία σαράντα χρόνια σε οποιεσδήποτε εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις και αδυνατεί να παρακολουθήσει και να υιοθετήσει του γρήγορους ρυθμούς του συνεχούς μεταβαλλόμενου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Παρατήρησε πως «η πολιτική ηγεσία δύσκολα συνειδητοποιεί την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές, και η έλλειψη ανάλογης πολιτικής ευθύνης για αλλαγή των πραγμάτων στη χώρα μας είναι χαρακτηριστική».

Είπε ότι θεωρεί «ντροπή» να βρίσκονται πιο πάνω από την Ελλάδα, στον Δείκτη Οικονομικής Αποδοτικότητας η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η χώρα μας είναι πιο πάνω μόνο από την Ουκρανία και από τη Βενεζουέλα.

Ο κ. Σαββάκης ζήτησε τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και πρότεινε: Στήριξη της υφιστάμενης παραγωγικής βάσης και των καινοτομικών δραστηριοτήτων της. Να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και κατά προτεραιότητα στήριξη της βιομηχανίας για να σωθούν η τεχνογνωσία και τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επανέλαβε την πρόταση του ΣΒΒΕ να τεθεί ως εθνικός στόχος η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο εθνικό ΑΕΠ από 9% που είναι σήμερα στο 12% μέχρι το 2020, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα πρόκειται για «παραγωγική επανάσταση» και πορεία στον μοναδικό δρόμο εξόδου της χώρας από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ