Σαρώνουν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ευρώπη

Σαρώνουν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ευρώπη

Η κατακρήμνιση των τιμών παραγωγού στο γάλα και οι αυξημένες πωλήσεις στις διεθνείς αγορές εκτόξευσαν κατά 41% υψηλότερα τα καθαρά κέρδη της ΦΑΓΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2016, θέτοντας τις βάσεις για μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία η οποία αντλεί πλέον πάνω από το 84% των εσόδων της από τις αγορές του εξωτερικού.

Από τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών της ΦΑΓΕ αυξήθηκε κατά 6,5% και διαμορφώθηκε στα 165,3 εκατ. δολάρια ενώ την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν άνοδο 41,17% και διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. δολάρια από 10,2 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Πηγή ενδυνάμωσης της κερδοφορίας της ΦΑΓΕ αποτέλεσε σύμφωνα με την εταιρεία η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα, που για την μεν ελληνική αγορά έφτασε το 25,3% ενώ για την αγορά των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε -2,7%, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους. Στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει φέτος αισθητά λόγω της υπερεπάρκειας γάλακτος που ήρθε ως αποτέλεσμα της άρσης των κοινοτικών ποσοστώσεων στην παραγωγή και στην επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία η οποία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές.

Σε όρους όγκου πωλήσεων, η ΦΑΓΕ κατέγραψε συνολική αύξηση 5,8%, με τις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία να τρέχουν με ρυθμό 27,8%, στην Ιταλία με 23,1% και στις ΗΠΑ με 6,1%. Μοναδική αγορά στην οποία οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν η ελληνική, με την πτώση να φτάνει στο 6,9%. Ως αίτια της συνεχιζόμενης υποχώρησης στην εγχώρια αγορά η εταιρεία επικαλείται στην οικονομική της έκθεση τη διακοπή της παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος στο εργοστάσιό της στο Αμύνταιο το οποίο έχει βγει προς πώληση, τις επιπτώσεις των capital controls στη ζήτηση, καθώς και την διακοπή της συνεργασίας της με ασυνεπείς πελάτες στο λιανεμπόριο.

Β. Γ.