SARMED: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμός τζίρου στην τετραετία

SARMED: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμός τζίρου στην τετραετία

Με στόχο το 2025 να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο των 23 εκατ. ευρώ που κατέγραψε το 2020, και ήδη από το 2022 να φτάσει τα 210.000 τ.μ σε αποθηκευτικούς χώρους κινείται η SARMED Logistics υλοποιώντας ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία η οποία σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Τεγόπουλο Αναπληρωτή Διευθύνοντα  Σύμβουλο και Οικονομικό Διευθυντή , «παρά την πανδημία δεν ανέκοψε τον επενδυτικό της σχεδιασμό ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορά στην προσθήκη αποθηκευτικών χώρων στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Σίνδου 20.000 τ.μ. για την αγορά της Βορείου Ελλάδος, αλλά και στην κατασκευή ψυγείων και κατάψυξης σε αποθήκες τις οποίες έχει ήδη βρει στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφανείας 40.000 τ.μ εκ των οποίων τα 10.000 τμ θα είναι ψυκτικοί θάλαμοι».

Η SARMED που δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL),  όπως αναφέρει ο ίδιος,  θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη στο τομέα των ψυγείων και προωθεί σημαντικές συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έμφαση δίνει και στην ανάπτυξη του e –commerce το οποίο δημιουργεί νέες ευκαιρίες και σταθερές για την ανάπτυξη του κλάδου των Logistics.  

Αναφερόμενος δε στην αγορά των logistics αλλά και στην επίδραση της πανδημίας ο κ. Π. Τεγόπουλος εξηγεί ότι αυτή λειτουργεί ως επιταχυντής στην αύξηση της ζήτησης για logistics, καθώς την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Σημειώνει δε ότι πλέον οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του κλάδου είναι αυξημένες ως προς το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Logistics καθώς η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή, ενώ υποδομές που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης όπως το Θριάσιο, τα σιδηροδρομικά και μεγάλης κλίμακας οδικά έργα, η ανάπτυξη του 5G και της τεχνολογίας γενικότερα (τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική κλπ) και το σχέδιο εκσυγχρονισμού των μεγάλων λιμένων της χώρας αναμένεται να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του κλάδου μεσομακροχρόνια στα επόμενα 5-10 έτη. Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν τον κλάδο στους πλέον ενδιαφέροντες μαζί με τα ακίνητα και τα τουριστικά Project για σημαντικά επενδυτικά εγχώρια και ξένα κεφάλαια.

«Η πρόκληση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τις εταιρείες logistics και για την SARMED ειδικότερα, «έγκειται στο να αναπτύξουμε τους χώρους μας με νέες αποθήκες, νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, λειτουργία οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως επιχειρηματικών πάρκων και με την ψηφιακή μετάβαση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία των αποθηκών το proof of delivery, στην αυτοματοποίηση και εν τέλει την αποδοτικότητα των διαφόρων καναλιών διανομής» .

Η SARMED, αν και η πανδημία δημιούργησε αρχικά αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, κατάφερε το 2020 να διατηρήσει τον τζίρο της στα 23 εκατ. ευρώ σταθερά σε σύγκριση με το 2019, λόγω νέων συνεργασιών και διεύρυνση του πελατολογίου της.

Στο πλαίσιο αυτό η SARMED ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την εταιρεία ΚΟΝΒΑ Α.Ε.Β.Ε. για την αποθήκευση σε συνθήκες κατάψυξης των προϊόντων της στις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ανανέωσε για 4η χρονιά τη συνεργασία με την PESCANOVA Hellas ΕΠΕ και μεταξύ άλλων ανέλαβε την αποθήκευση και διανομή του πιο βραβευμένου ελληνικού νερού στον κόσμο για λογαριασμό της ΘΕΟΝΗ Α.Ε.

Όσον αφορά δε στην αύξηση των αποθηκευτικών της χώρων που το 2019 ανέρχονταν σε 110.000 τμ., ήδη από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης έχει προσθέσει  30.000 τμ  φθάνοντας πλέον  συνολικά τα 140.000 τμ, ενώ η  δυναμική του πελατολογίου της τη φέρνει πάνω από το  50% του στόχου για το 2025 σε επίπεδο τζίρου.

Σημειώνεται ότι η SARMED Logistics, μετά τη συμφωνία απόκτησης από την BriQ Properties του 80% των ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου Ιωάννη Χ. Σαραντίτη έναντι 23,7 εκατομμυρίων από τη SARMED Warehouses, συνεχίζει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις εν λόγω εγκαταστάσεις ως μισθώτρια.

Η SARMED Warehouses έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ., επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια, συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων. Το συγκρότημα με συνολική αξία 29,14 εκατ. βρίσκεται εντός της ΒΙΠΑ Μάνδρας, στη θέση Τρύπιο Λιθάρι, και διαθέτει προβολή επί της Αττικής Οδού. Τα ακίνητα είναι πλήρως μισθωμένα για 10 έτη στην εταιρεία SARMED Logistics Α.Ε., επίσης συμφερόντων Ιωάννη Χ. Σαραντίτη.