Σαράντης: Σε υψηλά 9ετίας το νέο «πουλέν» του FTSE 25

Σαράντης: Σε υψηλά 9ετίας το νέο «πουλέν» του FTSE 25

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά εννέα ετών έκλεισε την Πέμπτη 30 Μαρτίου η μετοχή της Σαράντης, έχοντας μια διαδρομή τουλάχιστον εκπληκτική τα τελευταία χρόνια, που αντικατοπτρίζει – ίσως μοναδικά – στην ελληνική αγορά - την πορεία που έχει ο όμιλος στον επιχειρηματικό στίβο! Σπάνια επιχειρηματική συνέπεια, εξωστρέφεια χωρίς τυμπανοκρουσίες, διεθνοποίηση, «μηχανή» παραγωγής ταμειακών ροών, διαρκής εμπλουτισμός προϊοντικού χαρτοφυλακίου!

Εύλογα, η μετοχή θεωρείται από τα πιο... αξιοζήλευτα πουλέν της ελληνικής αγοράς, καθώς την Πέμπτη έκλεισε στα 11,20 ευρώ, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές Ιουλίου 2008! Πρόκειται για μια εκπληκτική πορεία, η οποία μεταφράζεται σε ακόμη πιο αξιοζήλευτα κέρδη, αν «μετρηθεί» με τα χαμηλά των τελευταίων ετών, που ήταν στις 24 Μαΐου του 2012 (όταν όλη η αγορά βούλιαζε) και τα 1,25 ευρώ!

Η ιστορία της Σαράντης, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική ιστορία... ορθόδοξης και ορθολογικής συμπεριφοράς μετοχής και επιχειρηματικής υπόστασης την τελευταία 15ετία.

Μπήκε στο χρηματιστήριο το 1994 ξεκινώντας από τα... χαμηλά του δείκτη Small Caps, έκτοτε, με τα χρόνια έγινε μια τις ποιοτικότερες εταιρείες της λεγόμενης... μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ από τις 2 Νοεμβρίου του 2016, ανήκει πλέον στην ελίτ της αγοράς, ως μέλος του FTSE 25!

Πλέον αποτελεί έναν από τους ισχυρούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει μια ανταγωνιστική ομάδα κωδικών και σημάτων, που λόγω της φύσης τους, λειτουργούν ανατροφοδοτικά προς τον όμιλο.

Και μόνο η διεθνής παρουσία, λέει πολλά. Ύστερα από επέκταση και εξαγορές, ο όμιλος σήμερα απευθύνεται, μέσω παραγωγής και εμπορίας, σε μια αγορά 100 εκατ. καταναλωτών, διαθέτοντας εμπορικά 85 σήματα, μέσω εννέα θυγατρικών στην NA Ευρώπη. Διαθέτει θυγατρικές σε Πολωνία (τη μεγαλύτερη), Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Π.Γ.Δ.Μ., Ουγγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Πορτογαλία. Επίσης, εξάγει ή εμπορεύεται τα προϊόντα της σε 40 χώρες.

Ο Ομιλος Σαράντη, έχει κάνει σημαντικές στρατηγικές κινήσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την τελευταία δεκαετία, που έχουν αλλάξει εντελώς το εκτόπισμα και το μέγεθος του. Από το 2007 έχουν ολοκληρωθεί εννέα εξαγορές ύψους 41 εκατ. ευρώ συνολικά, με τελευταία την εξαγορά της Πολωνικής εταιρείας παραγωγής προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak Sp. z.o.o. (κυρίως σακούλες απορριμμάτων).

Διψήφιοι ρυθμοί ανόδου σε πωλήσεις και κέρδη μέσα στην κρίση

Δεν υπάρχουν πολλές – εισηγμένες και μη – εταιρείες στην Ελλάδα που σε τέτοιους καιρούς συνεχίζουν να «τρέχουν» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας, έχοντας (και) αξιοζήλευτες ταμιακές ροές.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Σαράντης το 2016 ανήλθαν σε 329,02 εκατ. ευρώ έναντι 278,76 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση 18,03%. Σημαντική ανάπτυξη επέδειξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι ξένες χώρες του Ομίλου. Η Ελλάδα, παρουσίασε άνοδο πωλήσεων 16,77% στα 119,76 εκατ. ευρώ, απόδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με την τάση του δείκτη του λιανικού εμπορίου.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 35 χώρες, από τις οποίες έρχεται το 63,60% των πωλήσεών της. Οι διεθνείς πωλήσεις είχαν άνοδο κατά 18,76% στα 209,26 εκατ. ευρώ από 176,20 εκατ. το 2016!

Τα κέρδη προ πόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 20,66% στα 35,92 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,52 εκατ. ευρώ από 19,78 εκατ. το 2015, καταγράφοντας άνοδο 23,95%!

Το 2016 η εταιρεία έχει προβεί σε πληρωμή μερίσματος για την χρήση του 2015 ποσού 5,5 εκατ. ευρώ (0,16 ευρώ ανά μετοχή), ενώ υπάρχει θετική καθαρή ταμειακή θέση ύψους 7,05 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για το 2017 και οι νέοι επιχειρηματικοί στόχοι

Την περασμένη Τετάρτη, στην Ένωση Θεσμικών, ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος της Σαράντης κ. Κώστας  Ροζακέας και η κυρία Ελένη Παππά Investor Relations Manager, μίλησαν για τον όμιλο και τις προσδοκίες το 2017 και ευρύτερα.

Αναφορικά με τους στόχους του 2017, ο πήχης ανεβαίνει ψηλά, με τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις να φτάνουν στα 353 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 7,3%. Τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 39,59 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,2%.

Ο κ. Ροζακέας σημείωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα κριθεί η θετική κατάληξη μιας ενδεχόμενης ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική εταιρεία Sanae, για να βάλει κωδικούς του ομίλου Σαράντη στα ράφια της. Η πορτογαλική εταιρεία σημειώνεται ότι ελέγχει το 52% της αγοράς.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εφόσον κλείσει η συμφωνία, τα προϊόντα Noxzema που θα παράγονται στο εργοστάσιο στην Ελλάδα από το 2018 θα πωλούνται και στην Πορτογαλία. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 7 με εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το brand Noxzema εντάχθηκε στον όμιλο το 2015 και εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων κατά 40% - 45% στην Ελλάδα αλλά και ισχυρή ανάπτυξη στις υπόλοιπες αγορές. Να σημειωθεί ότι σήμερα το εργοστάσιο στα Οινόφυτα είναι σε πλήρη απασχόληση καθώς εργάζονται και οι τρείς βάρδιες.