Σαράντης: Road Show, εξαγορές και υψηλά 10ετίας

Σαράντης: Road Show, εξαγορές και υψηλά 10ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε δημιουργικό αναβρασμό σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται η εταιρεία Σαράντης, εν μέσω μερικής μετοχικής αναδιάταξης, στρατηγικών εξαγορών στο εξωτερικό, συμμετοχή σε πολλαπλά επενδυτικά συνέδρια και road show του εξωτερικού, αλλά και διαρκή υψηλά 10ετίας για τη μετοχή.

Ίσως δεν είναι υπερβολή αν σημειώναμε ότι ο όμιλος Σαράντης είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε τόσο τα αποτελέσματά του, όσο και το εν γένει εκτόπισμά του στο εξωτερικό.

Μετά από ένα προσεκτικά διαμορφωμένο κρεσέντο εξαγορών και επεκτάσεων, ο όμιλος σήμερα απευθύνεται, μέσω παραγωγής και εμπορίας, σε μια αγορά 100 εκατ. καταναλωτών, διαθέτοντας εμπορικά 85 σήματα, μέσω εννέα θυγατρικών στην NA Ευρώπη. Διαθέτει θυγατρικές σε Πολωνία (τη μεγαλύτερη), Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Π.Γ.Δ.Μ., Ουγγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Πορτογαλία, ενώ εξάγει ή εμπορεύεται προϊόντα σε 40 χώρες.

Την τελευταία 10ετία έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα στρατηγικές εξαγορές στο εξωτερικό, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, με τελευταίες τις εξαγορές σε Τσεχία και Σλοβακία, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ. Σ'' ό,τι αφορά τις μετοχικές εξελίξεις, η κυριότερη είναι η αποχώρηση του ιταλικού ομίλου Argos που έως πρόσφατα έλεγχε το 10,02% των μετοχών της Σαράντης.

Η αποχώρηση της Argos S.p.A.

Χθες η Argos S.p.A. μεταβίβασε μέσω πακέτου στο Χ.Α. το 4,5% των μετοχών της Σαράντης, ήτοι συνολικά 1.583.798 τεμαχίων στα 12,50 ευρώ (με ισχυρό discount), έναντι συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ. Αγοραστής των μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal είναι ξένο επενδυτικό fund που έψαχνε ευκαιρία εισόδου στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Argos S.p.A. είχε προχωρήσει προχωρήσει στην πώληση 930.000 μετοχών που αντιπροσώπευαν το 2,70% της Σαράντης, μέσω τριών πακέτων στα 11,1 ευρώ, συνολικής αξίας 10,3 εκατ. ευρώ. Εκείνο το μερίδιο το απορρόφησε η οικογένεια Σαράντη και φίλια προσκείμενοι σ'' αυτήν μέτοχοι.

Η αποχώρηση του Argos S.p.A., σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal έχει να κάνει με τις νέες επενδυτικές προτεραιότητες του ιταλικού ομίλου, οπότε η ρευστότητα είναι απαραίτητη, ενώ αποχωρεί με σημαντικά κέρδη δεδομένου ότι το 2013 μπήκε στη ζώνη των 6 ευρώ περίπου.

To μπαράζ των road show στο εξωτερικό

Η διοίκηση της Σαράντης βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα στα... όπλα σ'' ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε επενδυτικά συνέδρια και road show. Όπως τονίζει στο Liberal στέλεχος της αγοράς με άριστη γνώση της επενδυτικής πραγματικότητας στην Ευρώπη αλλά και την κατάσταση στη χώρα, «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (πλέον) για την Ελλάδα, οι επενδυτές αναζητούν τις καλές και ποιοτικές εταιρείες, υπάρχουν πολλά funds που θέλουν να επενδύσουν».

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Σαράντης βρέθηκε στη Λυών σε πολύ μεγάλο επενδυτικό συνέδριο με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων διαχειριστών. Το Δεκέμβριο η διοίκηση της εισηγμένης μετέβη στην Πράγα σε αντίστοιχο επενδυτικό συνέδριο, ενώ το Φεβρουάριο θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε νέο road show.

Οι πρόσφατες εξαγορές σε Τσεχία και Σλοβακία

Προ ημερών η Σαράντης ανακοίνωσε νέες κομβικές κινήσεις που ενισχύουν την παρουσία του σε χώρες όπως Τσεχία και Σλοβενία. Πιο αναλυτικά, ο όμιλος, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε την εξαγορά των καλλυντικών προϊόντων Indulona που διαθέτουν ηγετική παρουσία στις δύο αυτές χώρες, με κυρίαρχο brand τις κρέμες χεριών. Οι εκτιμώμενες πωλήσεις του Indulona για το 2017 ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά έγινε από ίδια κεφάλαια της Σαράντης.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, «πρόκειται για δύο στρατηγικές κινήσεις που αφενός στην Τσεχία εξασφαλίζουν και “κουμπώνουν” πάνω στο ήδη διαμορφωμένο δίκτυο (καθώς υπάρχει θυγατρική), ενώ στη Σλοβακία, σύντομα θα υπάρξει άνοιγμα εταιρείας, ώστε να υποστηρίξει το άνοιγμα σ'' αυτή τη χώρα. Έως τώρα, η παρουσία της Σαράντης στη Σλοβακία ήταν μόνο εμπορική, μέσω του δικτύου της Τσεχίας. Πλέον, μέσω του δικτύου της Indulona αλλά και μέσω του ανοίγματος θυγατρικής, θα ενδυναμωθεί η παρουσία της Σαράντης και θα αναδείξει περαιτέρω και τα δικά μας προϊόντα εκεί».

Τα καλλυντικά Indulona διαθέτουν 70 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στις κατηγορίες τους, ενώ αποτελούν την δημοφιλέστερη επιλογή σε πωλήσεις στην κατηγορία περιποίησης χεριών, τόσο στην Τσεχία όσο και στην Σλοβακία.

Σε υψηλά 10ετίας η μετοχή

Αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά της μετοχής της Σαράντης στο ταμπλό του Χ.Α. καθώς χθες έκλεισε στα 14,50 ευρώ που είναι νέα υψηλά 10ετίας, δεδομένου ότι σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 2008! Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 506,6 εκατ. που τον κατατάσσει αισίως στην 24η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων του Χ.Α.!

Στο εννεάμηνο του 2017 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 255,01 εκατ. ευρώ έναντι 239,92 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση 6,29%. Για το σύνολο της χρήσης του 2017, οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για πωλήσεις στα 353 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 7,3% έναντι του 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 39,59 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,2%.

Ο όμιλος Σαράντη, μαζί με τις θυγατρικές, απασχολεί 1.563 άτομα, ενώ στην εταιρεία εργάζονται 578 άτομα.