Santander: Πως η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης διέλυσε τις προβλέψεις των αναλυτών

Santander: Πως η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης διέλυσε τις προβλέψεις των αναλυτών

Η ισπανική τράπεζα Santander, η δεύτερη μεγαλύτερη της ευρωζώνης με βάση την κεφαλαιοποίηση, αύξησε τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο κατά 24% στα 2,17 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 1,97 δισ. αλλά και την κερδοφορία της το ίδιο τρίμηνο του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19.

Η πανδημική κρίση ανάγκασε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βάλουν στην άκρη προβλέψεις για επισφάλειες για να προφυλάξουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια από τις επιπτώσεις. Η ανάκαμψη των οικονομιών και η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος όμως επιτρέπουν τη μείωση τους, απελευθερώνοντας ρευστότητα για νέες χρηματοδοτήσεις.

Η Santander θα αποδεσμεύσει ρευστότητα που έβαλε στην άκρη στην αιχμή της πανδημίας, ένδειξη ότι είναι πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας.

Τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν από τις δραστηριότητες της στη βρετανική αγορά.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Santander Jose Antonio Alvarez σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, θα αποδεσμευτούν προβλέψεις και το τέταρτο τρίμηνο με βάση μακροοικονομικό σενάριο που θα τη βοηθήσει να μειώσει το κόστος ρίσκου στις 80 μονάδες βάσης στο τέλος του 2021.

Τα ποσά μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. η ένα δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. προβλέψεων για πιθανές επισφάλειες λόγω της πανδημίας.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το κόστος ρίσκου, δείκτης δυνητικών μελλοντικών ζημιών από δάνεια, μειώθηκε στις 90 μονάδες βάσης από 94 μονάδες βάσης.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ana Botin εκτιμά ότι η τράπεζα θα πιάσει τον στόχο αύξησης της κερδοφορίας κατά 13%-15% μεσοπρόθεσμα.

Η απόδοση στα ίδια κεφάλαια αυξήθηκε στο 12,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 12,3% τον Ιούνιο. Η μετοχή της Santander έχει σημειώσει άνοδο άνω του 30% φέτος.

Σύμφωνα με την Keefe, Bruyette, Woods, η τράπεζα πέτυχε καλή υπεραπόδοση σε όλους τους τομείς. Η JP Morgan και η Jefferies επεσήμαναν την άνοδο του κόστους λειτουργίας σε ορισμένες αγορές, όπως τη Βραζιλία και το Μεξικό. 

Η Santander βελτίωσε τον κεφαλαιακό δείκτη Τier-1 στο 11,85% από 11,7% τον Ιούνιο, έχοντας μειώσει το ποσοστό των κερδών που διένειμε ως μέρισμα στο 40% από 50%.

Στη Βρετανία που συνεισέφερε το 21% των συνολικών κερδών, τα κέρδη τριπλασιάστηκαν από πέρυσι και αυξήθηκαν 13% από το προηγούμενο τρίμηνο χάρη στην ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων.

Στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα πέμπτο των συνολικών κερδών, η κερδοφορία σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι με την τράπεζα να ωφελείται από την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 8,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020 στα 8,46 δις ευρώ.

Στη Βραζιλία που αποτελεί το ένα τέταρτο των συνολικών κερδών τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν 18,6% ενώ στην ισπανική αγορά υποχώρησαν κατά 5,7%.