Samsung: Μείωση 40% στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2015

Samsung: Μείωση 40% στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2015

Απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των κερδών από τον κλάδο των μικροεπεξεργαστών εμφάνισαν τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2015 της Samsung Electronics, σηματοδοτώντας νέες προκλήσεις για τον κορεάτικο τεχνολογικό όμιλο, ο οποίος παράλληλα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα των χαμηλών πωλήσεων στα smartphones.

Σύμφωνα με τo marketwatch, τα κέρδη από τις δραστηριότητες των μικροεπεξεργαστών αυξάνονταν σταθερά κατά το προηγούμενο έτος, αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες στον τομέα κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, με τη βιομηχανία των μικροεπεξεργαστών να εμφανίζει μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς, οι τιμές υποχώρησαν, πλήττωντας τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Samsung.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, μειώθηκαν κατά 40%, στα 3,2 δισ. γουόν Κορέας (2,7 δισ. δολάρια), εξαιτίας μη λειτουργικών εξόδων. Κάτι που συνέβη παρά την αύξηση 16% στα λειτουργικά κέρδη της, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 6,14 τρισ γουόν. Παράλληλα, τα έσοδα δεν μεταβλήθηκαν ιδιαίτερα και παρέμειναν στα 53 τρισ. γουόν.

Η Samsung δήλωσε ότι αναμένει αυτή τη χρονιά ένα «δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον», εν μέσω της μειωμένης ζήτησης για τα προϊόντα της τεχνολογίας πληροφοριών, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την απόδοσή της διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στους επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους της.

Σημειώνεται πως η Samsung είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός chip μνήμης, με την εταιρεία ερευνών Gartner να υπολογίζει ότι οι πωλήσεις των προϊόντων αυτών μειώθηκαν κατά 1,9% παγκοσμίως την περασμένη χρονιά, στην πρώτη τους πτώση από το 2012.

Από τον περασμένο Μάρτιο και την παρουσίαση του Galaxy S6, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περίπου κατά 20%, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η Samsung δεσμεύτηκε να επιστρέψει το 30% με 50% των ελεύθερων ετήσιων ταμειακών ροών της στους επενδυτές, μέσω επαναγορών και μεγαλύτερης απόδοσης μερισμάτων.