Σ. Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Να είμαστε παρόντες στο νέο επιχειρηματικό ιστό

Σ. Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Να είμαστε παρόντες στο νέο επιχειρηματικό ιστό

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Παγκοσμίως διαμορφώνεται ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον καινοτομίας και ένα νέο οικοσύστημα που θα οδηγήσει τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή τα προσεχή έτη.

Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να λείπουν από αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να είμαστε παρόντες και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται. Πρέπει να βρούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε και σ'' αυτό να εστιάσουμε, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Στον νέο παγκόσμιο επιχειρηματικό ιστό που δημιουργείται, είναι ιστορική ανάγκη να είμαστε παρόντες».

Με αυτές τις φράσεις, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης οριοθέτησε χθες την προσπάθεια που κάνει σύσσωμη η κεφαλαιαγορά για την ανάδειξη της νέας γενιάς των εισηγμένων εταιρειών και πως μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της αγοράς, είτε μέσω απευθείας εισαγωγής, είτε μέσω έκδοσης ομολόγων.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα με πολύπλευρες δράσεις εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια, μέσω road shows προβολής δεκάδων καινοτόμων (ορισμένων εντελώς άγνωστων) ποιοτικών ελληνικών εταιρειών, μέσω δημιουργίας πλατφορμών όπως το Roots, αλλά και μέσω συνεργασιών με όλους τους θεσμικούς και οικονομικούς φορείς όπως επιμελητήρια, τράπεζες και (εισηγμένες) εταιρείες leader.

Στις αρχές του Δεκέμβρη 2018 ανακοινώθηκε η πλατφόρμα Roots, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών. Χρησιμοποιώντας μεγάλους εισηγμένους ή και μη εισηγμένους ομίλους που όμως είναι leader στο χώρο τους, το Roots στοχεύει να λειτουργήσει ως «φιτίλι» ανάπτυξης, εξωστρέφειας, εξοικείωσης με το χρηματοοικονομικό σύστημα και με τα «όπλα» της αγοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το χθεσινό μνημόνιο με την EBRD

Χθες, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, το Χ.Α., το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) υπέγραψαν μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της τοπικής κεφαλαιαγοράς, να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην προετοιμασία τους για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών ομολόγων, μέσω δημόσιας προσφοράς.

Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της ΕBRD. Το νέο αυτό Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο Χ.Α. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για περίοδο 30 μηνών από την ΕBRD σε στενή συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας του Roots. Για κάθε επιχείρηση που θα επιλεγεί θα διεξαχθεί εις βάθος ανάλυση αναφορικά με την ετοιμότητά της για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ανάλυσης αυτής θα εκπονηθεί και υλοποιηθεί ένα προσαρμοσμένο πλάνο συμβουλευτικής υποστήριξης της από εξειδικευμένους συμβούλους.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλία Ξανθάκου, του CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη και της κας Sabina Dziurman, Επικεφαλής της ΕBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ο κ. Ξανθάκος μεταξύ άλλων τόνισε πως «το Πρόγραμμα θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την αναζωογόνηση της δοκιμαζόμενης ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Χρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας με την EBRD, από το οποίο χρηματοδοτείται επίσης και ένα ακόμα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας και το οποίο υλοποιείται από την EBRD».

Η κα. Dziurman πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε στην Ελλάδα το Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε περαιτέρω τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θα αναδείξει εκείνες τις επιχειρήσεις που δύναται να προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές.»

Γ. Μουρλά: Είμαστε αισιόδοξοι

Από την πλευρά της, η κα Γεωργία Μουρλά, διευθύντρια εισηγμένων τίτλων του ομίλου ΕΧΑΕ, που «τρέχει» τα περισσότερα εξ αυτών των προγραμμάτων, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι – ωριμάζοντας σταδιακά – αυτά τα projects θα αποδώσουν καρπούς. Για το χθεσινό πρόγραμμα τόνισε ότι «θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το Roots που λανσάραμε το περασμένο έτος» και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Η κα Μουρλά επισήμανε πως «έχουμε έναν ειδικού βάρους partner (σ.σ. EBRD) που θα μας βοηθήσει στην προσπάθεια ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, είτε απευθείας, είτε μέσω έκδοσης ομολόγων». Παράλληλα, σημείωσε πως προσεχώς «θα ενισχύσουμε τη στελεχιακή ομάδα που ασχολείται με την εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α., θα ισχυροποιήσουμε αυτό το τμήμα».