Σ. Φάμελλος: Το χρέος έχει δρομολογηθεί, δεν έχουμε αγωνία για το Eurogroup

Σ. Φάμελλος: Το χρέος έχει δρομολογηθεί, δεν έχουμε αγωνία για το Eurogroup

«Το πρόγραμμα έχει τελειώσει και αυτό σημαίνει ότι η σημερινή απόφαση του Eurogroup και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν περιλαμβάνει κανένα νέο μέτρο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β'' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Δεν έχουμε αγωνία για το σημερινό Eurogroup. Ίσως είναι το πιο σημαντικό Eurogroup, που θα σημάνει το τέλος του προγράμματος, το τέλος μιας περιόδου τουλάχιστον 8 χρόνων, πολύ δύσκολης για όλους τους Έλληνες. Οι εκθέσεις που έχουμε λάβει για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι απολύτως ασφαλείς και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από κανέναν Ευρωπαίο» διαβεβαίωσε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει χώρα στην Ευρώπη με τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο, κατατεθειμένο και απολύτως διευκρινισμένο».

«Η Ελλάδα», εξήγησε ο αν. υπουργός, «εισάγεται στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, που έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης με βάση τα ποσοστά χρέους κ.λπ., είμαστε πλέον στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ισότιμα αλλά με ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο και με ένα ισχυρό σχέδιο ανάπτυξης απολύτως διαφορετικό, το οποίο θα ενισχύσει η σημερινή απόφαση για το χρέος, διότι θα υπάρχει μία ασφάλεια στη χρηματοοικονομική αγορά και διαδικασία».

Υπενθύμισε, δε, ότι «το θέμα του χρέους έχει κατά κάποιον τρόπο δρομολογηθεί από την απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου το 2017, όπου έχουν προσδιοριστεί τα ανώτατα όρια σε σχέση με τα διαθέσιμα και το ΑΕΠ της Ελλάδας που μπορεί να διατίθενται στον δανεισμό και έχει γίνει ήδη μία ρύθμιση του χρέους ως προς το βάθος του χρόνου και την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αντοχή της ελληνικής οικονομίας να το καλύπτει».

«Θα υπάρχει μία περαιτέρω ρύθμιση, περιμένουμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα, αλλά είναι δεδομένο ότι το σημερινό Eurogroup θα ολοκληρώσει αυτή την οκταετή περίοδο λιτότητας και μεγάλης πίεσης στην οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας και θα έχει αποτέλεσμα ως προς το χρέος, γιατί ήδη αυτό έχει ξεκινήσει έναν χρόνο πριν» διευκρίνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τον επιχειρούμενο από την αντιπολίτευση συσχετισμό μιας συμφωνίας για το χρέος με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Προφανώς δεν έχει καμία σχέση η διαπραγμάτευση και συμφωνία με την πΓΔΜ με το χρέος. Η συζήτηση για το χρέος δρομολογήθηκε, αποφασίστηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, έναν χρόνο πριν.

Εξάλλου και τα 88 προαπαιτούμενα που έχει η συμφωνία σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν ολοκληρωθεί από τη μεριά των γειτόνων μας η συζήτηση για τη συμφωνία, πολύ πριν απαντήσει ο κ. Ζάεφ με τα δύο τηλεφωνήματα στον πρωθυπουργό. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια έφερε τη συμφωνία [...] Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και όχι ως προϋπόθεση της οικονομικής της επιβίωσης αποτέλεσμα είναι η συμφωνία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Ο κ. Μητσοτάκης για λόγο που για εμάς είναι απολύτως κατανοητός εγκαταλείπει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, εγκαταλείπει αυτό που είναι το παραδοσιακό κεντροδεξιό κομμάτι της πολιτικής της ΝΔ και έτσι έχει προσηλυτιστεί, έχει ακολουθήσει πλήρως μια ακροδεξιά πολιτική που τροφοδοτεί και εκ του βήματος της Βουλής πολλές φορές αλλά και με την πολιτική του ένταση, γιατί θέλει να κρύψει και το ότι σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα, όπου το κόμμα του μας έβαλε βαθύτερα, αλλά και το ότι έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι παραπομπές στελεχών της ΝΔ. Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κομμάτι της ΝΔ είναι σήμερα ορφανό, δεν έχει εκπροσώπηση, γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για το αν θα γίνει η ακροδεξιά συνιστώσα, ακροδεξιός συνασπισμός».

Σε ό,τι αφορά την εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ να ζητήσει κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών -όταν αυτή έλθει στη Βουλή- με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Δεν αποκλείω να υπάρχει αυτή η συζήτηση, αυτό όμως που αποκλείω είναι ότι είναι απαραίτητη. Δεν απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή, αυτό αφορά τον κοινοβουλευτικό κανόνα και δεν πρέπει να μπλέκουμε την κοινωνία με πράγματα που στο Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρα [...]

Εκτιμώ ότι αν πετύχει η συζήτηση στην ΠΓΔΜ -που είναι η συζήτηση η ουσιαστική, γιατί καλούνται να αλλάξουν όνομα, Σύνταγμα, ιστορική αναφορά, να αλλάξουν ονόματα στους δρόμους σε όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία, να σταματήσουν να συζητάνε για μειονότητα στην Ελλάδα, ακόμη και η Εκκλησία τους άλλαξε προσανατολισμό και εντάχθηκε στο Πατριαρχείο μας- αν περάσει από εκεί, τότε θα υπάρχουν αλλαγές και στην ελληνική Βουλή, εγώ πιστεύω ότι θα υποστηριχθεί η συμφωνία. Για τυπικούς όρους, δεν απαιτείται οποιαδήποτε πλειοψηφία 180 βουλευτών».

Φωτογραφία intime news