Ρύθμισαν χρέη άνω των 6,3 δισ. ευρώ οφειλέτες σε ταμεία και εφορία

Ρύθμισαν χρέη άνω των 6,3 δισ. ευρώ οφειλέτες σε ταμεία και εφορία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Προθεσμία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αμέσως μετά η εφορία ξαναρχίζει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς οι οποίοι από τον Μάιο μέχρι σήμερα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει την τελευταία ευκαιρία για όσους οφείλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αμέσως μετά περισσότερα από 31 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί, ενώ θα δοθεί εντολή στις τράπεζες για τους 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στη ρύθμιση να προχωρήσουν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. 

Αυτό που επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν μία ακόμη ευκαιρία να πληρώσουν τις οφειλές τους. Δηλαδή να ενταχθούν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων τους και οι δεσμεύσεις λογαριασμών. Ήδη το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής έχει ανοίξει έχει επεξεργαστεί τα δεδομένα των οφειλετών και περιμένει να παρέλθει η 7η Οκτωβρίου. 

Πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των εντάξεων στις ρυθμίσεις καθώς οι οφειλέτες αφενός θέλουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφετέρου να γλιτώσουν από κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία συνολικά τόσο στη ρύθμιση της εφορίας όσο και των ταμείων έχουν ρυθμιστεί οφειλές άνω των 6,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από 370.000 οφειλέτες των ταμείων και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ από 384.402 οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση. 

Στη ρύθμιση της εφορία έχουν ενταχθεί 384.402 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 3,3 δισ καταβάλλοντας ταυτόχρονα και την πρώτη δόση. Το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη του ανέρχεται στα 325 εκατ. ευρώ. 

Οι συνολικές όμως αιτήσεις προς την εφορία ακόμα και αυτές που δεν έχουν ολοκληρωθεί (δηλαδή το δημόσιο δεν έχει ενημερωθεί από τις τράπεζες εάν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση ανέρχονται σε 515.526 και το ποσό που έχουν ρυθμίσει φθάνει στα 4,57 δισ. ευρώ.  Μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας (7 Οκτωβρίου) από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να ρυθμιστούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά στα ταμεία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 370.000 οφειλέτες. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν εγκριθεί μόλις 160.000  με το το συνολικό ρυθμισμένο  ποσό να ξεπερνά τα 3 δισ.  ευρώ. Σημειώνεται από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί το 1 δισ.ευρώ αφορά οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση την τελευταία εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να δοθεί η ολιγοήμερη παράταση των 7 ημερών. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για την πρώτη και μοναδική παράταση με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, που έσπευσαν την τελευταία στιγμή να διακανονίσουν το χρέος τους.