Ροζ γραμμές για πλειστηριασμούς και ασφαλιστικό

Ροζ γραμμές για πλειστηριασμούς και ασφαλιστικό

Μόνο «κόκκινες» δεν είναι πλέον οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης έναντι των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών, αφού κάθε μέρα που περνά ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει και ένα βήμα πίσω εις βάρος φυσικά του κοινωνικού συνόλου.

Οι κινήσεις σε όλα τα «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης πιστοποιούν όχι μόνο ότι  «παράλληλο πρόγραμμα» δεν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει καν σχέδιο για το πώς μπορεί να προστατευθούν κυρίως οι αδύνατες ομάδες του πληθυσμού.

Είναι δε φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πώς θα κλείσει γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα, ανεξάρτητα εάν η οικονομία θα βυθιστεί βαθύτερα στην ύφεση και η κοινωνία εξαθλιωθεί, αφού στο μόνο που «ποντάρει» είναι να πάρει μια θετική αξιολόγηση στο τέλος του έτους για να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, στην οποία και ελπίζει πλέον για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει αρχίσει να δημιουργείται λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας.

«Γκρεμίζεται» η πρώτη κατοικία

Στο πλαίσιο αυτό ο «έντιμος» συμβιβασμός της κυβέρνησης οδηγεί σε άτακτη υποχώρηση το οικονομικό επιτελείο, αφού και τα περιουσιακά και εισοδηματικά όρια έχουν «γκρεμιστεί» προς τα επίπεδα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr, που απαιτεί το κουαρτέτο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των δυο πλευρών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο ώστε στο Euro Working Group της Δευτέρας να παρουσιαστούν οι νέες ολοκληρωμένες προτάσεις, που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. ευρώ αλλά και για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το δεύτερο σκληρότερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, στο θέμα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση υποχωρεί στη χειρότερη δυνατή λύση για τους δανειολήπτες αφού θα προστατεύει μόνο το 55% αυτών και όχι το 90% η 80% που αρχικά επεδίωκε.

Και αυτό διότι, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν το Σάββατο διεξάγονται στη βάση της γαλλικής πρότασης για προστασία επί μια τριετία όσων δανειοληπτών έχουν σπίτια αντικειμενικής αξίας από 180.000 ευρώ, έως και 305.000 για πενταμελής οικογένειες, και ετήσια εισοδήματα πέριξ των 25.000 ευρώ. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν ακόμη τη βάση των διαπραγματεύσεων, γεγονός που σημαίνει ότι τα ανωτέρω όρια μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ώρες.

«Τέλος» σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση οι αποφάσεις έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, αφού τη λύση δίνει η είναι η επιβολή τέλους (5 λεπτών) σε όλα τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε., παρά τις έντονες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων που υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των πρακτορείων είναι ήδη στα όρια της βιωσιμότητας, ενώ και το συνολικό κέρδος για τα κρατικά ταμεία θα είναι μικρότερο από το ποσόν που εισπράττεται ήδη, από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

«Τελειώνει» ο χρόνος για τις 100 δόσεις

Αλλά και ο «σκόπελος» των 100 δόσεων ξεπεράστηκε καθώς, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση δέχθηκε το σχέδιο των δανειστών για αυστηροποίηση των όρων και κριτηρίων, όμως για να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις θα χρησιμοποιήσει ένα… δημιουργικό τρικ!

Από τη ρύθμιση λοιπόν θα αποβάλλεται όποιος δεν πληρώσει μια οφειλή του εντός 20 ημερών τον πρώτο χρόνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2016, και εντός 10 ημερών από το Νοέμβριο του 2016 έως το Νοέμβριο 2017.

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι τα συγκεκριμένα όρια ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο στη συζήτηση του Σαββάτου, καθώς το κουαρτέτο εξακολουθεί να πιέζει ώστε οι αλλαγές να γίνονται ανά εξάμηνο.

Αυστηρότερα πάντως θα γίνουν άμεσα και τα κριτήρια της μόνης ρύθμισης των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24 δόσεων, αφού ύστερα από επίσης αίτημα των δανειστών θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, τα οποία υπενθυμίζεται ότι είχαν «παγώσει».

Στο «μενού» και το ασφαλιστικό

Αν και οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, αφού αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης φάσης, μαζί με τις ριζικές αλλαγές στη φορολογία που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις για περισσότερους από 6 εκατ. φορολογούμενους, το κουαρτέτο άνοιξε πρόωρα τη συζήτηση.

Στόχος του φυσικά είναι να στείλει εγκαίρως προειδοποιητικές «βολές» στο οικονομικό επιτελείο για να καταστήσει σαφές για το τί ακριβώς ζητά, προκειμένου να αποφύγει τη γνωστή κυβερνητική κωλυσιεργία τις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι, έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός ακόμη Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαιρέτως του ασφαλισμένους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το νέο Ασφαλιστικό θα μειώνει ακόμη περισσότερα τα ποσά των κύριων συντάξεων που θα χορηγούνται στο μέλλον, χωρίς να αποκλείονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις που καταβάλλονται ήδη, αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.