Royal Dutch Shell: Αύξησε το μέρισμα κατά 40%

Royal Dutch Shell: Αύξησε το μέρισμα κατά 40%

H Royal Dutch Shell σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους επενδυτές την ώρα που οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η εύρωστη αγορά χημικών δίνουν ώθηση στα κέρδη της,αύξησε το μέρισμά της κατά σχεδόν 40% και ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές 2 δισ. δολαρίων.

Η Shell ήταν από τις πρώτες –αν όχι η πρώτη- εταιρείες του κλάδου που προχώρησε σ’ επιθετικές αλλαγές στις κεφαλαιουχικές της δαπάνες, στα λειτουργικά της κόστη  αλλά και στην πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών από την αρχή της πανδημίας.

Οι ήπιες αυξήσεις στις πληρωμές μετόχων έκτοτε δεν κατάφεραν να κάνουν την εταιρεία πιο ελκυστική, με τη μετοχή της να παραμένει περίπου 40% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ επίπεδα πανδημίας, παρά την πλήρη ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου.

Οι μεγάλες αυξήσεις στις αποδόσεις των μετόχων που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν την επισταμένη προσπάθεια αποκατάστασης της φήμης της αγγλο-ολλανδικής επιχειρήσης ως μηχανής παραγωγής χρήματος.

Η Shell θα πληρώσει μέρισμα 24 σεντς ανά μετοχή στο β' τρίμηνο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 38% σε σχέση με τα 17,35 σεντς της προηγούμενης περιόδου. Το ποσό είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με τα 47 σεντς που πλήρωσε η εταιρεία πριν την πανδημία.

Ως γνωστόν η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει προς πώληση το μερίδιο της στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι με γνώση του θέματος, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για την απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα.