Ρούσσας τυροκομική: «Κατοχυρώνει» την ελληνική φέτα σε 30 χώρες

Ρούσσας τυροκομική: «Κατοχυρώνει» την ελληνική φέτα σε 30 χώρες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χαρακτηρισμένη και ως ο… λευκός χρυσός της χώρας, με ρίζες χιλιάδες χρόνια πίσω, στην αρχαία Ελλάδα, είναι το απόλυτο ελληνικό γαστρονομικό «φετίχ» και το πιο αναγνωρισμένο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο. Συνώνυμη της ελληνικής υπαίθρου, με τη συνδρομή της «μεγάλωσε» η Ελλάδα και εκατομμύρια οικογένειες ανά τη χώρα, στα χρόνια της φτώχιας, των κακουχιών και της στέρησης.

Ο λόγος για τη φέτα, το ελληνικό τυρί, που αποτελεί το κορυφαίο ελληνικό διατροφικό brand στον κόσμο, αποτελώντας και το 91% της εγχώριας παραγωγής τυριών.

Σε μια συγκυρία που διεθνώς έχει ξεκινήσει νέο γαϊτανάκι αμφισβήτησης της προνομιούχας θέσης της Ελλάδας ως αποκλειστική… αντιπροσωπεία της φέτας με Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), εταιρείες που δραστηριοποιούνται και διακρίνονται στο χώρο, αξίζουν το focus της δημοσιότητας.

ΧΜια κατ' εξοχήν εταιρεία με… DNA φέτας και τυριού που δοξάζει το προϊόν και τη χώρα προέλευσης στα πέρατα του κόσμου, είναι η εν πολλοίς άγνωστη τυροκομική εταιρεία Ρούσσας με έδρα τη Μαγνησία του Βόλου. Η Ρούσσας ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και 67 χρόνια μετά έχει καταστεί συνώνυμη του κορυφαίου ελληνικού γαστρονομικού brand.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραγωγό βιολογικής φέτας στην Ελλάδα εξάγοντας τη μερίδα του λέοντος της ετήσιας παραγωγής, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας.

Με αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια και εκσυγχρονισμό των μονάδων, έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν μέχρι και στο 95% της ετήσιας παραγωγής της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή!

Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αλμυρό Μαγνησίας με τρεις ξεχωριστές κτιριακές μονάδες συνολικής επιφάνειας 6.500 τ.μ., ενώ ύστερα από τρεις επεκτάσεις, η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου υπερβαίνει τους 10.000 τόνους τυριού και μπορεί να επεξεργάζεται 80.000 λίτρα πρόβειου γάλακτος ανά βάρδια!

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Μποτός, ενώ στη χρήση 2016-2017 απασχόλησε κατά μέσον όρο 122 εργαζόμενους, έναντι 105 τη χρήση 2015-2016.

Τα προϊόντα που παράγει

ΖΓια μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, η Ρούσσας φέρει το διακριτικό τίτλο «Roussas Dairy Products», ενώ πλην της κλασικής φέτας, που είναι το κυρίαρχο brand της, παράγει και εμπορεύεται τυριά, γιαούρτια, βούτυρο και γαλακτοκομικά προϊόντα για επάλειψη, σε ποικίλες συσκευασίες.

Παράλληλα, η γκάμα των τυριών της περιλαμβάνει πλην της φέτας και κασέρι, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, γαλοτύρι, μανούρι και ανθότυρο.

Πιο αναλυτικά, τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν: φέτα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), βιολογική φέτα (Π.Ο.Π.), κατσικίσιο τυρί, βιολογικό κατσικίσιο τυρί, κασέρι (Π.Ο.Π.), κεφαλογραβιέρα (Π.Ο.Π.), κεφαλοτύρι, μανούρι (Π.Ο.Π.), στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι, γαλοτύρι (Π.Ο.Π.), ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα για επάλειψη, φρέσκα τυριά και πολλά άλλα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται κυρίως από τις γύρω ορεινές περιοχές.

Οι εξαγωγές της εταιρείες κατευθύνονται σε δεκάδες χώρες όπως Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.

Η φέτα της είναι ευρέως γνωστή και επανειλημμένα βραβευμένη για την εξαιρετική ποιότητά της και διατίθεται στην αγορά με την ονομασία «Ρούσσας» (Roussas) (Ευρώπη, Αυστραλία) ή με την εμπορική ονομασία «Mt. Vikos» (ΗΠΑ, Καναδάς) και «Mt. Athos» (Αυστραλία, Ασία).

Επενδυτικό πρόγραμμα

Τη χρήση 2016-2017 η Ρούσσας ολοκλήρωσε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6,26 εκατ. ευρώ επιχορηγούμενο κατά 43% και ξεκίνησε πρόσθετες επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ενισχύεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός της και επεκτείνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της.

Στη χρήση Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017 η Ρούσσας κατέγραψε έσοδα 26,83 εκατ. ευρώ έναντι 24,14 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αυξημένα κατά 11,1%.

Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 64,5% και διαμορφώθηκαν σε 1,99 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,4% των πωλήσεων.

Έως το τέλος Ιουνίου 2017 η εταιρεία είχε δανειακές τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 7,97 εκατ. ευρώ, κατά 32,3% μακροπρόθεσμες και αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 48,4% (+2,60 εκατ. ευρώ), λόγω και των νέων επενδύσεων.

Η καινοτομία για τα παιδιά και το σχολείο

sΗ εταιρεία πρόσφατα παρουσίασε ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν, θέλοντας να συμβάλει στην αλλαγή κουλτούρας στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των νέων ευρύτερα. Παρουσίασε φέτα σε συσκευασία μερίδας, 30 γραμμαρίων! Πωλείται σε πακέτο των πέντε, μέσα σε διχτάκι, και λανσάρεται ως πρόταση κατανάλωσής του από παιδιά, στο σχολείο, μαζί με κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι να δοθεί στους γονείς μια υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική για το κολατσιό των μαθητών στο σχολείο, αλλά και για όσους θέλουν ένα ελαφρύ αλλά ποιοτικό snack στο γραφείο.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα forward του ΟΠΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρούσσας συμμετείχε στο πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης - ΟΠΑΠ Forward, το οποίο ολοκλήρωσε τον πρώτο χρόνο δράσης του και επέλεξε τέσσερις από τις συνολικά είκοσι εταιρείες που συμμετείχαν, ως «πρεσβευτές επικοινωνίας» της συγκεκριμένης ενέργειας στο ευρύ κοινό. Η Ρούσσας είναι μια από τις τέσσερις επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μποτό, το εν λόγω πρόγραμμα συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του βασικού στόχου της επιχείρησης που είναι η επέκταση στις διεθνείς αγορές και πιο συγκεκριμένα η διεύρυνση της παρουσίας της στις premium αλυσίδες καταναλωτικών αγαθών της Αμερικής.

Εξαιρείται η ελληνική φέτα από τους αμερικανικούς δασμούς

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός πως – όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη – η ελληνική φέτα θα απαλλαγεί από το μέτρο των αμερικανικών δασμών προς ευρωπαϊκά προϊόντα, άρα εξαιρείται από την εισφορά 9,60%.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 11 δισ. δολαρίων σε προϊόντα της Ε.Ε., ως απάντηση στις επιδοτήσεις που δέχθηκε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus, η οποία αποτελεί βασικό ανταγωνιστή της αμερικανικής εταιρείας Boeing.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να απαλλάξει το δημοφιλές ελληνικό τυρί από το νέο γύρο δασμών και αυτό ασφαλώς αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για το momentum των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.