Rolls-Royce: Ζητά χρηματοδότηση 2 δισ. στερλινών από τους μετόχους για την επιβίωσή της

Rolls-Royce: Ζητά χρηματοδότηση 2 δισ. στερλινών από τους μετόχους για την επιβίωσή της

Η κατασκευάστρια αεροκινητήρων Rolls-Royce θα ζητήσει από τους μετόχους της 2 δισ. στερλίνες μέσω της αύξησης κεφαλαίου, σε μία τελευταία απόπειρα να επιβιώσει της πανδημίας του Covid-19, που έχει ακινητοποιήσει τα αεροσκάφη και έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά της εταιρείας.

Το μέλλον της εταιρείας που βρίσκεται στην καρδιά της βρετανικής βιομηχανίας για πάνω από 100 χρόνια, κατασκευάζοντας κινητήρες για τα βομβαρδιστικά του Β΄ ΠΠ και εξοπλίζει ακόμη τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας είναι αβέβαιο.

Οι επενδυτές αναμένεται να υποστηρίξουν την κίνηση, στηρίζοντας το σχέδιο του CEO Γουόρεν Ιστ να περικόψει 9.000 θέσεις  εργασίας και να κλείσει εργοστάσια προκειμένου να προσαρμοστεί η εταιρεία σε ένα χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν κινητήρες της Rolls-Royce στα Boeing 787 και τα Airbus 350.

Οι συμβουλευτικοί όμιλοι προτρέπουν τους μετόχους να στηρίξουν τη χρηματοδότηση.

Οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν 10 νέες μετοχές για κάθε τρεις που έχουν στην κατοχή τους, με 32 πένες η καθεμία, με έκπτωση 41% επί της θεωρητικής προσαρμοσμένης τιμής μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Η εταιρεία, που κατέγραψε απώλειες ύψους 5,4 δισ. στερλινών στο πρώτο μισό του 2020, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απαίτηση αποπληρωμής χρέους ύψους 3,2 δισ. στερλινών στο τέλος του επόμενου έτους.

Ενδεικτική της στρατηγικής σημασίας της Rolls-Royce είναι η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί δάνειο 1 δις. στερλινών επιπλέον των 2 δις. στερλινών που εγγυήθηκε τον Ιούλιο.

Η χρηματιστηριακή αξία της Rolls-Royce έχει καταβυθιστεί από 20 δισ. στερλίνες το 2018 σε 4,7 δισ. στερλίνες.