7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Reuters: Υποστήριξη των μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Reuters: Υποστήριξη των μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Η Alpha Bank αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση των μετόχων της αύριο, Τρίτη, για τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, μια πηγή της Alpha Bank δήλωσε στο Reuters ότι οι μέτοχοι «υποστηρίζουν ένθερμα» την πρόταση, η οποία θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον τα δύο τρίτα αυτών στην έκτακτη γενική συνέλευση, με απαρτία 50% για να εγκριθεί το σχέδιο.

Μεταξύ των υποστηρικτών της πρότασης βρίσκεται και ο κύριος μέτοχος της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει σχεδόν το 11%, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως είναι ήδη γνωστό και επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Alpha Bank επιθυμεί την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της, ειδικά την ώρα που τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να διοχετεύονται στη χώρα.

Η προγραμματισμένη πώληση μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και με ταυτόχρονη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, έχοντας στόχο την ολοκλήρωσή της έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Alpha Bank έχει αναφέρει ότι αν και τα δικαιώματα προτίμησης θα ακυρωθούν, θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στους κορυφαίου θεσμικούς μετόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται ο όμιλος Vanguard με έδρα στις ΗΠΑ, η Capital Research, η BlackRock και η Norges Bank, ενώ πρόσφατα η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε ότι τα ποσοστά της στην Alpha ανήλθαν στο 5,08% επί του συνόλου.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της, η Glass Lewis, ένας από τους μεγαλύτερους συμβούλους θεσμικών επενδυτών, έχει ταχθεί υπέρ της «ισχυρά λογικής» πρότασης προς τους μετόχους, ειδικά στο πλαίσιο των ιδιαίτερα θετικών συνθηκών της αγοράς στην παρούσα φάση, με τα οφέλη να υπερτερούν των ανησυχιών για dilution. 

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μέτοχοι θετικά διακείμενοι ως προς το σχέδιο. Η ISS, ένας άλλος ανεξάρτητος proxy adviser, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, αναφέροντας ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας κεφαλαίων και ότι οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν «αραίωση». 

Επίσης, το hedge fund Paulson & Co που ελέγχει σχεδόν το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τάσσεται επίσης κατά του σχεδίου σύμφωνα με άλλη πηγή του πρακτορείου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα.