8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Reuters: Πατούν «γκάζι» οι ελληνικές startup

Reuters: Πατούν «γκάζι» οι ελληνικές startup
φωτογραφία αρχείου

Οι πρόσφατες συμφωνίες στην ελληνική αγορά έχουν αναδείξει μια μικρή αλλά ακμάζουσα αγορά νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκε μετά την οικονομική κρίση, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να διαφοροποιήσει την οικονομία της, η οποία κυριαρχείται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση για τεχνολογικές startups με έδρα την Ελλάδα εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια πέρυσι

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τo deal JP Morgan και Viva Wallet έδωσε νέα ώθηση στο πεδίο, με στόχο να διαφοροποιήσει την οικονομία, η οποία κυριαρχείται από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και τις υπέροχες παραλίες της» είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Viva Wallet την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η τεχνολογία θα αποτελέσει «αυξανόμενο μέρος» του ΑΕΠ της χώρας.

Η συμφωνία μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan τον Ιανουάριο αναμένεται να ακολουθηθεί αυτόν τον μήνα από την εξαγορά της Accusonus, μιας startup που ιδρύθηκε από ένα ζευγάρι μηχανικών και ερασιτεχνών μουσικών, το λογισμικό ήχου της οποίας χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και η Shakira.

Η χρηματοδότηση για τεχνολογικές startups με έδρα την Ελλάδα εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Marathon Venture Capital, σε υπερδιπλάσιο ποσό από το 2020 και σχεδόν δεκαπλάσιο από το 2015.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι ο κλάδος των startup συνολικά ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, ή 3% του ΑΕΠ, χωρίς να αναφέρει πόσο από αυτό αντιπροσωπεύουν οι τεχνολογικές startups. Έχει θέσει ως στόχο ο κλάδος της τεχνολογίας να φτάσει το 10% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βερέμης.

Είναι θετικό γεγονός ότι υπάρχει ένα ολοένα και πιο ενεργό δίκτυο επιχειρηματιών και επενδυτών, καθώς και εργαζομένων με εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, ο Γιώργος Τζιραλής, έταιρος της Marathon, κάνει πρόβλεψη η τενχολογία να φτάσει το 7% της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.

Ως επιτυχυμένα παραδείγματα startup με έδρα την Ελλάδα, το Reuters αναφέρει την εφαρμογή ταξί Beat, την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz και τη νεοφυή επιχείρηση έρευνας αγοράς Pollfish.

«Έχει εισαγάγει φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες και μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση της σύστασης μιας εταιρείας και την έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών», προσθέτει.

Το βελτιωμένο περιβάλλον αντανακλάται σε υψηλού προφίλ ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Microsoft να κατασκευάσει data centre στην Ελλάδα, και υπάρχουν ελπίδες για περισσότερες επενδύσεις.

«Όταν συνδυάζετε την αλλαγή του κλίματος, τις αυξημένες επενδύσεις, την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και τον εκπληκτικό τρόπο ζωής, είναι μια πολύ ελκυστική προσφορά», σημείωσε.