Reuters: Η ύφεση στην Ελλάδα προκαλεί σύγχυση στους πιστωτές της

Reuters: Η ύφεση στην Ελλάδα προκαλεί σύγχυση στους πιστωτές της

Ενώ οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν προβλέψει μια μικρή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία μετά από χρόνια λιτότητας, τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν και πάλι σύγχυση, σολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία  το 2016 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% και δεν παρέμεινε αμετάβλητο (0%) όπως αναφερόταν στην 1η εκτίμηση του έτους. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για το 2015 η ύφεση εκτιμάται πλέον στο 0,3% αντί για 0,2% προηγουμένως.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στην έκθεση του ΙΟΒΕ, το οποίο κάνει λόγο για ανάπτυξη το πολύ 1,3% -1,5% το 2017, έναντι 1,8% του αναθεωρημένου στόχου της κυβέρνησης και 2,4% του αρχικού.

Το Reuters φιλοξενεί την άποψη του οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος τονίζει ότι τα προς τα κάτω αναθεωρημένα στοιχεία προέκυψαν λόγω της μειωμένης ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία και 2017, σύμφωνα με το ίδιο.