Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:40

-A +A

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση των €750 εκατ.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:40
Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση των €750 εκατ.
-A +A

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών επί των ομολόγων της, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τα χρήματα αποτελούν μέρος των περίπου 4,8 δισ. ευρώ από κέρδη στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs), αλλά και από το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια που είχε πάρει η χώρα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης που δεν κατονομάζεται αλλά μίλησε στο πρακτορείο, εκτιμά πως η έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου, «θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις».

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου (Eurogroup), δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Reuters επισημαίνει στο δημοσίευμά του ότι υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται, συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και με το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, για τον οποίο χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των όχι τόσο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών», είπε στο πρακτορείο άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ακόμα το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια των θεσμοών».

Κλείνοντας το άρθρο, το πρακτορείο Reuters αναφέρει την επισήμανση και των δύο αξιωματούχων ότι στην περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

reuters

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα