Reuters: Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου

Reuters: Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου

Στην συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και Αιγύπτου αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Reuters, επισημαίνοντας τον στόχο της Ελλάδας να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και αναφέρεται πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου θα συνδέσει την ανατολική Μεσόγειο με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

«Ο Μητσοτάκης, ο Νετανιάχου και ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψουν μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή και της Ιταλίας», σημειώνει το Reuters και τονίζει ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα οι λεπτομέρειες του έργου. 

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ συμφώνησαν τον Απρίλιο να προχωρήσουν το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου, βάζοντας στόχο το 2025 για την ολοκλήρωση του έργου. 

«Η Ευρώπη θέλει να διαφοροποιηθεί σε ό,τι έχει να κάνει με τα ενεργειακά της αποθέματα, ενώ η Ελλάδα θέλει να “προμοτάρει” τον εαυτό της ως κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την ήπειρο» σημειώνεται ακολούθως. 

Η ανακοίνωση για τον αγωγό East Med έρχεται εβδομάδες μετά την υπογραφή από την Τουρκία και τη Λιβύη μνημονίου συνεργασίας και για τα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που περιπλέκει τις διαμάχες της Άγκυρας με τις χώρες της περιοχής.