Reuters: Έλλειμμα 2% προτείνει η Ρώμη στην Ε.Ε

Reuters: Έλλειμμα 2% προτείνει η Ρώμη στην Ε.Ε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε σήμερα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θέλει το στόχο για το έλλειμμα στο 2.04% του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 2.4% που ήταν η αρχική πρόταση της Ρώμης. 

«Ήδη κατά την πρώτη της εκτίμηση, μέσα σε λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή μας. Η κυβέρνησή μου θέλει να σεβαστεί την λαϊκή βούληση, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια ξεκάθαρα λογική προσέγγιση», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Κόντε τόνισε ότι τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης (βασικό εισόδημα και μείωση της συντάξιμης ηλικίας) πρόκειται οπωσδήποτε να εφαρμοστούν. 

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στις αγορές παρουσίασε αποκλιμάκωση, με φόντο τον συμβιβασμό της χώρας  με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019. 

Tην ίδια ώρα, ο  Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκα, διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως η Ιταλία περιμένει ισότιμη αντιμετώπιση με την Γαλλία. Παράλληλα διέψευσε τα σενάρια που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές και τα οποία είχαν επίσης γίνει δεκτά με ικανοποίηση από τις αγορές νωρίς το πρωί.