Reuters: Ελάχιστες οι προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Reuters: Ελάχιστες οι προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Παρά τους εορτασμούς για την «έξοδο» από τα μνημόνια, οι ευρύτερες εντάσεις που επικρατούν στις αγορές ενδεχομένως εξανεμίζουν τις προσδοκίες της Ελλάδας για έκδοση ομολόγου τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει άρθρο του πρακτορείου, έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης η χώρα με το μεγάλο βάρος του χρέους ήταν διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, ήδη από τον Σεπτέμβριο, επιδιώκοντας να ξαναχτίσει την καμπύλη επιτοκίων της.

Ωστόσο, αρχικά οι πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει τα σχέδιά τον Μάιο. Τώρα, με την κρίση της τουρκικής λίρας να προκαλεί πλήγμα στο παγκόσμιο οινομικό κλίμα, μία τέτοια έκδοση καθίστανται ξανά απαγορευτικά ακριβή.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Reuters, τρεις από τους αρχικούς διαμεσολαβητές (primay dealers) της χώρας (οι τράπεζες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση για να συνδράμουν στην έκδοση ομολόγων), εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% ίσως ακόμα και 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», ανέφερε ένας από τους dealers, υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν ένα τεράστιο premium, που δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν αμέσως, οπότε εγώ θα περίμενα», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μία θέση με την οποία συμφωνούν και δύο ακόμα πηγές του πρακτορείου που εργάζονται σε primary dealers της Ελλάδας, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι οι εταιρείες αναδοχής είναι «λογικές» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν 3,81% τον Ιούλιο, αλλά σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,33%.