Reuters: Απίθανο να επαναφέρει το waiver η ΕΚΤ

Reuters: Απίθανο να επαναφέρει το waiver η ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες είναι απίθανο να ανακτήσουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (επαναφορά του waiver) αυτήν την εβδομάδα, καθώς εμφανίστηκε εμπλοκή στις  συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα που επικαλείται το Reuters.

Η επαναφορά του waiver, δηλαδή της κατ'' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση, θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, όπου θα δανειζόντουσαν με μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αντιστέκεται σε ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα που της έχουν ζητηθεί, όπως την εξάλειψη του ΕΚΑΣ, κάτι που σημαίνει ότι καθίσταται μάλλον απίθανο να δοθεί πράσινο φως από την ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου, όπως δήλωσαν οι πηγές.

Μια πηγή πρόσθεσε ότι το waiver μπορεί να επανέλθει μόνο εφόσον δώσουν απόλυτη έγκριση οι χώρες της ευρωζώνης. Οι υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης (EwG) αναμένεται να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Eurogroup αργότερα τον Ιούνιο, όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.