Ρεύμα σε τιμές Σουηδίας

Ρεύμα σε τιμές Σουηδίας

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με την κιλοβατώρα να κοστίζει όσο και στη Σουηδία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 2,5 φορές υψηλότερο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Την ίδια ώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε μείωση 0,5% κατά μέσο όρο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται στοιχεία της Eurostat, ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές και το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη. Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

Έτσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%. 

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Μανιάτης: «Σουηδικό» ρεύμα με τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ